Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van Wijk over santini 'Country'

''We hebben altijd liefde voor het groene bolletje gehad''

Sinds 2010 kweekt Kees van Wijk uitsluitend groene pompons Chrysanthemum Santini Country van veredelaar Dümmen Orange. Hij is fan van het ras en hij wil dé Country-kweker worden. “Of mensen bij Van Wijk aan Country moeten denken? Natuurlijk willen we dat. Maar liever nog zien we het andersom. Dat je bij Country direct de green ocean in onze kwekerij voor je ziet. Dat is de ambitie.”

Onderstaande tekst & foto's zijn afkomstig van Team Dümmen Orange Snijchrysant  

“’Een groene oceaan’ noemde een bezoeker onze kwekerij eens. Een mooie omschrijving die ik sindsdien veel gebruik. Want het is ook zo, het is hier groen zover je kunt kijken.” Met zijn zes hectare tellende kas in de Gelderse Bommelerwaard levert Kees van Wijk van C. van Wijk Santinikwekerij zo’n 500.000 takken per week aan 2.000 klanten wereldwijd. Spannend vindt Van Wijk het niet om voor de volle honderd procent voor Country te gaan. “Ik zie het juist als een voordeel. Wij kunnen ons qua teelt helemaal op deze groene pompon richten.”  We proberen de lat altijd nóg hoger te leggen voor een nóg intensere kleur en nóg meer takvolume.”

Waarom juist Country?
“Wij hebben altijd liefde voor het groene bolletje gehad. En groen is natuurlijk enorm in opmars. Nog steeds. Samen met mijn vader, die ook kweker was, experimenteerden we onder andere met ‘Feeling Green’ en ‘Froggy’. Mooie rassen, maar niet zo sterk en vol volume bovenin als Country. Deze bloem mengt zich als het ware door het boeket heen met z’n volle ‘spray’. Country was in die tijd alleen nog in de testfase. Toen Dümmen Orange ‘m in de markt zette, zijn we vrij snel overgestapt op honderd procent Country. Alles om jaarrond constante kwaliteit te kunnen leveren aan onze klanten. Onze bloem moet altijd beschikbaar en betrouwbaar zijn. Klanten moeten blindelings kunnen kopen.”

Wat is jullie geheim van de smid?
“Dat is natuurlijk geheim... Maar wat wij bijvoorbeeld standaard doen na elke teeltcyclus is stomen. Twee uur lang, stoom van 100 graden erop. Zo ontsmetten we de grond en beginnen elke teelronde weer helemaal schoon. Veel kwekers doen dit één keer per jaar, wij doen het vijf keer. Daarbij zijn we natuurlijk continu op zoek naar de juiste balans tussen groei en bloei. Country is een kortedagplant, gaat als herfstbloem pas bloemknoppen aanmaken als de dagen korter worden. Dat bootsen we na met assimilatielicht en schermdoeken. Zo voorkomen we doorwas en krijg je toch voldoende knopjes bovenin.”

Hoe is de samenwerking met Dümmen Orange?
“Elke week komt Peter van der Vorst, accountmanager bij Dümmen Orange, langs voor teeltbegeleiding. Wekelijks komen hier een half miljoen stekken via Dümmen Orange binnen en elke fase, van stek tot transport, is van belang voor de kwaliteit van Country. We lopen samen door de kas en bekijken alles: is er voldoende wortelgroei, is het klimaat voldoende vochtig… Daar zijn we beiden scherp op. Wat we ook gezamenlijk doen, is experimenteren met de teeltsnelheid.

Country is met z’n circa negen weken teeltduur niet de snelste en dus ook niet de goedkoopste om te telen. Die snelheid proberen we te optimaliseren. Gelukkig zijn de extra dagen niet alleen maar verlies. De winst in extra gewicht wordt bijvoorbeeld erg gewaardeerd in het Oostblok. Het relatief lange transport naar deze klanten is geen probleem: de Country is lang houdbaar en niet breukgevoelig.”

En de toekomst?
“De kwaliteit blijft onverminderd goed. Country is nog steeds het beste paard van stal. Wat we wel merken, is dat er steeds meer vraag is naar het verhaal achter onze groene pompon. We hebben sinds een half jaar een relatiebeheerder in dienst, die hier regelmatig kopers rondleidt. Mensen willen met eigen ogen kunnen zien wat we allemaal doen. We vertellen het graag. We zijn trots op ons verhaal en het draagt bij aan je betrouwbaarheid.”

Voor meer informatie:
C van Wijk
Maarten van Rossumweg 2B
5307 HD Poederoijen
M: 0031-(0)6-13138883
E: info@cvanwijk.com
www.cvanwijk.com 



Dümmen Orange
www.dummenorange.com

Publicatiedatum: