Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bodemvruchtbaarheid zandgrond voor bollenteelt lastig te waarborgen

Bollentelers op de zandgronden hebben een flinke uitdaging om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. De afbraaksnelheid van organische stof is met meer dan 6 procent per jaar hoger dan op andere grondsoorten. Daarnaast is door het ontbreken van kleideeltjes het bindend vermogen voor mineralen laag. Dit zorgt ervoor dat te veel fosfaat naar het oppervlakte- en grondwater lekt. Daarom is Delphy het POP3-innovatieproject Beter Organisch Bemesten (BOB) gestart. Interessant is dat gekoppeld hieraan ook POP-projecten in uitvoering zijn op het gebied van kennisverspreiding en fysieke investeringen.

POP3 kent drie verschillende soorten innovatie maatregelen. In de Bollenstreek is met elk van deze maatregelen een project gestart:

  • Maatregel 7, Samenwerken voor Innovatie: Beter Organisch Bemesten (BOB). Ontwikkelen en toepassen van innovatieve maatregelen om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden.
  • Maatregel 1, Kennisverspreiding: Bollentelers Water Wijs. Kennis over bewezen en inpasbare technieken (best practices) voor watermanagement en organische stofmanagement op zandgrond worden gedeeld met bollentelers.
  • Maatregel 6, niet productieve investeringen: Bollentelers investeren in Beter Water. Aanleg van ca. 30 ha met ijzerzand omhulde drains. Dit is een kosteneffectieve methode om fosfaat weg te vangen voordat het de sloot in komt.

Aanleiding en doel
Cees Oele van Delphy is betrokken bij al deze projecten. Op Netwerk Platteland beantwoordt hij er graag een aantal vragen over. Het gesprek gaat vooral over het kennisontwikkelingsproject Beter Organisch Bemesten. Dit gesprek vindt u hier.

Publicatiedatum: