Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drentse bollentelers verbolgen over boze-burgers-rapport Meten = Weten

Tholen - Bollentelers in het Drentse Westerveld krijgen er gisteren van langs in een artikel op Trouw en in een uitzending van ZEMBLA. Deze halen een rapport aan, dat in opdracht van omwonenden zou zijn uitgevoerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Economische zaken (of andersom) en waarin melding wordt gemaakt van een hele batterij schadelijke middelen, die uit de omgeving genomen grondmonsters zou zijn geregistreerd.

Het KAVB is not amused en neemt het op voor de achterban. "Zorgen van omwonenden over chemische stoffen zijn er om serieus genomen te worden en om ook serieus te worden onderzocht", aldus de belangenvereniging. Echter, "van de gevonden stoffen [57 stuks, red.] blijkt meer dan 80% niet in de lelieteelt te worden gebruikt. De stoffen die wel worden gebruikt worden daarnaast allemaal ook in andere (voedings)gewassen gebruikt. Bovendien vormt de bollenteelt circa 4% van de landbouw in de gemeente Westerveld. Willekeurige grondmonsters kunnen dan ook niet zomaar aan één specifieke teelt worden toegeschreven."

De telers geven verder aan het 'jammer te vinden dat een actiegroep zonder overleg monsters heeft genomen en vervolgens de uitkomsten niet met hen heeft besproken'. Zij 'bieden aan om samen met omwonenden – en eventueel andere geïnteresseerden – monsters te laten nemen en door onafhankelijke experts te laten beoordelen'. 

Het bewuste artikel in Trouw leest u hier. Het bewuste rapport van het burgerinitiatief 'Meten = Weten' wordt o.a. gedeeld door ZEMBLA. Het item dat het programma er gisteren aan wijdde is hier terug te zien.