Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Søren Bøgede Andersen en Steen Juul Thomsen, Uni-Troll Europe:

"Tuinbouw is gebaat bij nieuwe universele trolley"

"De internationale handel in tuinbouwproducten is gebaat bij een nieuwe, universele trolley." Op de IPM Essen in 2016 presenteerde de directeur van Uni-Troll Europe Søren Bøgede Andersen enkele prototypen, op de editie van vorige maand waren deze uitgekristalliseerd tot drie modellen. Naar eigen zeggen kwamen verschillende grote partijen uit de branche - FloraHolland, Landgard, telers als Emsflowers e.a. - nieuwsgierig poolshoogte nemen."

Steen Juul Thomsen, Concept and Automation Manager bij Uni-Troll Europe, vorige maand in Essen.

Wat is (een) Uni-Troll?
De voornaamste karakteristiek van de Uni-Troll zit hem in het veronderstelde gebruik ervan. "Hij voldoet aan de standaarden gesteld door ISO en is zo ontworpen, dat hij van de producent naar de klant en weer terug zou moeten gaan. De kar wordt beladen op de kwekerij, wordt naar de winkel gestuurd en is daar het displaymeubel. Geen overpakken dus, en geen herverpakken. Dat scheelt verpakkingsmaterialen en voegt voor alle schakels in de keten waarde toe. Bovendien kunnen zij (mits beladen met eveneens standaard kratten zoals gedefinieerd door ISO) automatisch op - en afgebouwd worden en zijn de karren zelf inklapbaar."

Teler - handel - winkel
Volgens Andersen zijn er verschillende redenen waarom de international tuinbouwsector gebaat is bij een standaard trolley. "Het moet duurzamer en tegelijkertijd zijn de marges vaak klein. Bovendien is arbeid duur. Met minder handling is geld te verdienen."

Deze overwegingen staan aan de basis van de ontwikkeling van de trolleys, wat wordt geïllustreerd door 'waar het allemaal mee begon'. Dat is met de Deense potplantenteler Steen Juul Thomsen (van het bedrijf Hjortebjerg), die met zijn broer jaarlijks zes miljoen planten op de markt zet. "Zij zochten naar een efficiënter, geautomatiseerd verpakkingsproces. Zo'n 30% van de omzet was men kwijt aan arbeid, waarvan de helft zat in verpakken. Samen met hem en een ingenieur zijn we toen gaan nadenken en zo is het idee van de Uni-Troll geboren"

Dan, zo weet Andersen, wordt er veel te veel met planten gesleept op de veilingen en bij de groothandelaren. "Retailers houden er vaak andere trolleys op na dan de kwekers, die CC karren aanhouden. De Uni-Troll vervangt beiden, ze kunnen als het ware zo doorrollen. Bovendien worden bloemen en planten vaak overgepakt en worden single use trays weggegooid. Daarnaast worden moderne distributiecentra dusdanig ingericht dat alles zoveel mogelijk automatisch verwerkt wordt. De trolley van de toekomst moet daar inpassen."

Tot slot is de derde schakel, de retailer, gebaat bij een standaard. "Karren kunnen nog altijd optimaal worden beladen, en op de winkelvoer eventueel over minder lagen worden verdeeld opdat het beter toonbaar wordt. Bovendien is er in het ontwerp rekening mee gehouden dat de kar ook als presentatiemeubel moet kunnen dienen. De mogelijkheden tot het inrichten van de tray naar eigen smaak zijn groot en bovendien kunnen schappen makkelijk onder een hoek gezet worden."

Werking
De trolley zou, vergelijkbaar met die van de CC's, als in een pool op de markt moeten komen. "Er zou voldoende voorraad bij de verschillende gebruikers moeten worden aangelegd. Men betaalt naar gelang men er gebruik van maakt, deelnemers zij mede-eigenaar en delen in de administratie, ontwikkeling en R&D."

Uitrollen
Alles goed en aardig, maar een grote groep bereid vinden ermee te starten, dat is zo makkelijk nog niet. "Men moet ermee willen testen", aldus Andersen. "Men moet met eigen ogen zien en ervaren wat de voordelen van een dergelijke universele trolley en -pool is, en men moet weten dat er geld te verdienen is door deel te nemen."

Hij spreekt wat dat betreft uit ervaring, in het verleden was hij lange tijd betrokken bij Container Centralen, in de jaren '00 zelfs als bestuursvoorzitter. "Voor CC duurde het bijna 10 jaar om 100.000 trolleys in de markt te krijgen."

Vanuit de groenten en fruit heeft Andersen de eerste orders al binnen, maar in de tuinbouw is men meer afwachtend, vertelt Andersen tot besluit. "De grote partijen moeten meedoen, en dat zijn er maar een paar. Krijgen we die zover mee te doen, dan kan het hard gaan."

Voor meer informatie:
Uni-Troll Europe
Søren Bøgede Andersen
Tel. +45 70 60 11 20
sba@uni-troll.com
www.uni-troll.com

Publicatiedatum: