Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noord-Amerikaans kwekers hebben te stellen met extreme kou

"Dit gaat fors in de papieren lopen"

"The number one reason why indoor farming makes sense." We quoten ene Robert Colangelo, een kweker van micro-groenten en kruiden, wijzend op het grote contrast tussen binnen en buiten. Bij Green Sense Farms in Portage, Indiana, is het binnen behaaglijk warm, maar buiten bijt een venijnige poolwind alles en iedereen de strot af. De temperatuur daalde tot een record-low van -28 graden Celsius. Hoe bieden telers de omstandigheden het hoofd?

Binnen is het goed te doen
Hoewel nu de normale winter snel terugkeert, was het in het gehele midden en noorden van VS bibberen geblazen. Zo ook in Ohio bij Great Lake Growers, gelegen ten zuiden van Lake Erie, waar men ruim 20 graden vorst voor de kiezen kreeg.

"Binnen houden we het warm", vertelt John Bonner. "Omwille van de energie, houden we de doeken ook overdag gesloten. Zonlicht krijgen de planten nauwelijks. De LED lampen kunnen dit voor een belangrijk deel compenseren, maar het is uiteraard niet optimaal. Zo blijven we in productie, maar feit is dat dit VEEL geld gaat kosten."

 

Een mooi bijverschijnsel bij de extreme kou: aan de kant waar de wind vandaan komt is het glas bedekt met prachtige ijsbloemen

 

Extreme kou: brandgevaar
Michigan State University Extension heeft ook met de kou te stellen. Heidi Lindberg, Greenhouse and Nursery Extension Educator, vertelt dat het forse bijstoken en de hoge vraag naar extra gas niet zonder gevaar is. Zowel industrie als woningen vragen fors meer gas, waardoor overal het maximale van de ketels gevraagd wordt. Daarmee neemt het risico op incidenten toe.

"Eergisteren brak er brand uit op een van de grootste compressor faciliteiten in een voorstad van Detroit. Als gevolg daarvan wordt iedereen opgeroepen de thermostaat niet hoger dan 18 graden Celsius te zetten. De gouverneur heeft een paar dagen geleden de noodtoestand uitgeroepen. Behalve problemen met gas heeft ook het verkeer veel last van de kou en de sneeuw."

Canada
In grote delen van Canada was de situatie de afgelopen dagen vergelijkbaar. Bij Aldershot Greenhouses staan een half miljoen potroosjes te wachten om voor Valentijn de deur uitgestuurd te worden. Maar bij temperaturen ruim onder de twintig graden, zullen we hier nog een hele kluif aan hebben, laat kweker Ed Vermolen weten.

Op een locatie in Burlington, Ontario, ligt zo'n 30 cm sneeuw. "Gisteren laadden we een truck die naar Texas zou afreizen. De trailer was afgesteld op 10 graden Celsius, maar doordat een metertje bevroor, sloeg de koeling af. Hij was toen 100 kilometer onderweg. Een reparateur was niet voorhanden, waarop hij besloot terug te keren. Toen hij hier kwam, maten we 3 graden. Had hij nog een uurtje langer doorgereden, dan waren de planten bevroren en hadden we ze weg kunnen gooien."

 

Met alle boilers vol in capaciteit, ligt eigenaar Len van der Lugt 's avonds niet rustig op een oor. "Komt er een kink in de kabel, is er een storing, dan hebben we een paar minuten om het op te lossen. Lukt dat niet, dan kunnen de gevolgen direct enorm zijn. Daarnaast moeten we ook goed op de schermen letten. Pas als de zon opkomt en er een beetje warmte op de ruiten komt, doen we ze een beetje open.

Wacht een paar minuten
In het uiterste oosten van Canada, in South New Brunswick, is het allemaal al niet veel anders. Daar horen we bijvoorbeeld van George Scott van Scott's Nursery. Ook daar veel sneeuw, lage temperaturen en een stevige 'wind chill'. Al sinds november is het weer koud, weet Scott, terwijl het er normaal wisselvalliger en een stuk gematigder is.

"

Bij Scott's Nursery heeft men verschillende foliekassen. Normaal gesproken worden die niet verwarmd, maar nu, vanwege de sneeuw, wel. "Lastig is dat door de warmte planten als het ware uit hun winterslaap gehaald worden en gaan groeien. Dit zou met onze timing verderop in het seizoen wel eens problemen kunnen geven. Maar de sneeuw moet eraf, want als er weinig licht binnenkomt, kunnen sommige gewassen zich ook gaan strekken."


Klik hier voor de post van Robert Colangelo

Publicatiedatum: