Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Planten 'horen' bijen langsvliegen

Ze hebben geen oren, maar toch reageren ze op het geluid van passerende bestuivers. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad BioRxiv.

Teunisbloemen
De onderzoekers lieten teunisbloemen het geluid van een vliegende bij horen en ontdekten dat de bloemen in reactie daarop binnen drie minuten veel zoetere nectar produceerden. Ze vergroten zo de kans op kruisbestuiving.

Gehoororgaan
Het lijkt er dus op dat teunisbloemen het geluid van passerende bijen kunnen waarnemen. Maar hoe dan? Volgens de onderzoekers doen de bloemen van de plant dienst als gehoororgaan. “We ontdekten dat de bloemen in reactie op deze geluiden vibreerden,” zo schrijven de wetenschappers.

Specifieke frequentie
Wat verder opvalt, is dat de bloemen niet op alle trillingen reageren. “De bloemen reageerden op de geluiden van bestuivers, maar niet op geluiden met een hogere frequentie,” aldus de onderzoekers.

Het is volgens de wetenschappers voor het eerst dat is aangetoond dat planten razendsnel en op een nuttige wijze reageren op het geluid van bestuivers. De ontdekking heeft mogelijk ook implicaties voor de evolutie van zowel planten als bestuivers. Zo sluiten de onderzoekers niet uit dat de huidige vorm van bloemen niet alleen bedoeld is om bestuivers aan te trekken, maar ook om ze te kunnen horen. Daarnaast is het mogelijk dat bestuivers zo geëvolueerd zijn dat ze geluiden zijn gaan produceren die voor planten waarneembaar zijn. “Tenslotte suggereren onze resultaten dat planten ook door andere geluiden – waaronder door mensen gemaakte geluiden – worden aangetast,” zo concluderen de wetenschappers.

Bron: Scientias

Publicatiedatum: