Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nils Verhage over wispelturige Oxalis-markt

Klavertjes leuke niche maar niet zonder risico's

Tholen - Eigenlijk is hij er helemaal niet op berekend, maar dan is het ‘een kwestie van hard aanpakken’ en dan lukt het toch. In een bestek van enkele dagen moeten enorme aantallen plantjes verwerkt worden. Klavertjesvier, wel te verstaan, die voornamelijk onze oosterburen elkaar met Nieuwjaar en masse en onder de begeleidende woorden ‘Viel Glück’ toestoppen.

Nils Verhage van W. Verhage is al enkele jaren op rij de klavertjesvierman van Nederland. Door het jaar teelt hij op zijn tuin in het Westland verschillende pot- en perkplanten, min of meer afhankelijk van wat hem zo voor de neus komt. Maar worden de dagen langer, dan maakt hij zich weer op voor de Oxalis, zoals het plantje officieel heet. En dat is een verhaal apart.

Oxalis is een bolletje, dat in enkele weken uitgroeit tot een klavertje. De timing is daarbij van groot belang. Met nieuwjaar moet hij ‘af’ zijn en niet eerder of later. Later staat praktisch gelijk aan de container, eerder daarentegen is niet veel beter. Wanneer het een beetje te warm wordt, groeit het plantje als onkruid, terwijl het juist gedrongen moet blijven. ‘Dan ziet het er’, parafraseren we Nils, ‘helemaal niet meer uit’.

Timing is dus belangrijk en dat heeft verstrekkende gevolgen voor de logistiek. Alles moet in een kwestie van dagen verpakt en verstuurd worden. Deze operatie wordt gecompliceerd, omdat Verhage de planten op vier verschillende locaties in het Westland heeft staan en ook omdat het geheel in niet minder dan 60 soorten – d.w.z., voorzien van kerstmannetjes, champagnekoelers, bijstekertjes etc. – verstuurd wordt. Bovendien wordt ook een belangrijk deel pas last minute, in de laatste week, verkocht, en eindigt het jaarlijkse klavertjesfestijn steevast in een uitputtingsslag. Op de laatste dag vóór kerst gaan op 1 dag 1 miljoen plantjes de deur uit.

Er staat kortom nogal wat op het spel. Soms heb je een goed jaar, vertelt Nils, en soms schiet je er pijnlijk bij in. “Wat als het te warm is, als een grote order niet doorgaat, als de kwaliteit van de bolletjes slecht is of als er bijvoorbeeld plotseling kapers op de kust komen? Er is weliswaar een grote vraag, maar die is ook aardig in te schatten. Het aantal traditionele Duitsers is volgend jaar niet ineens twee keer zo groot of andersom.”

In Duitsland worden rond deze tijd zo’n 30 miljoen plantjes geproduceerd. In Nederland is dat veel minder, slechts zo’n 4 miljoen. Nils neemt het leeuwendeel van de productie voor zijn rekening.


Voor meer informatie:
W. van Hage
Nils van Hage
Kleine achterweg 50a
2671 LV Naaldwijk
T: 06-53284177
E: i[email protected]
http://www.wvanhage.nl/