Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei kalanchoë reguleren met het lichtspectrum

Hendriks Greenhouses is een door een familie gerunde sierplantenteler in Niagara Falls, Ontario. Helen en Andrew Sr. hebben het bedrijf en de originele kas, waar ze tomaten telen, in 1953 opgericht. In 1967 besloot het bedrijf zich op bloemen te gaan richten, in plaats van groenten. Vandaag de dag staat Hendriks Greenhouses in de bloemensector bekend om hun binnentuinen en Kalanchoës. Hun kas van 240.000 m2 kan orders voor tot wel 10.000 units per dag produceren.

Om hun positie in de enorm competitieve bloemenindustrie te behouden, blijft Hendriks Greenhouses continue innoveren. Toen hoofdteler Belal El-Hassan merkte dat veel van de toptelers in Europese LED groeilichten begonnen te gebruiken, begon hij onderzoek te doen naar de technologie. Dankzij Freeman Herbs, die de lampen promootten ,ontdekte hij vervolgens LumiGrow. De hoofdteler van Freeman Herbs, Marco de Leonardis, heeft de lampen van LumiGrow met gericht lichtspectrum gebruikt om de smaak van hun basilicum te verbeteren en meet compacte kruiden in pot te telen. Belal werd vooral geïnteresseerd in het gebruik van het spectrum om de fysiologie van zijn sierplanten te verbeteren. 

De plantengroei begeleiden met spectrum 
Hendriks Greenhouses heeft LumiGrow LED-lampen met het  LumiGrow smartPAR Wireless Control System geïnstalleerd om het spectrum van de lampen in hun Onderzoeks- en Ontwikkelingslocaties aan te passen. Alexandra Farkas, hun onderzoeks- en ontwikkelingsmanager, heeft met zorg experimenten ontwikkeld om de energie-efficiëntie te maximaliseren en het spectrum te gebruiken om gewenste plantkenmerken in verschillende Kalanchoë variëteiten te bevorderen.

Het doel van het experiment was om in de winter een 15 weken durende groeicyclus te creëren voor hun Kalanchoës. Alexandra veronderstelde dat ze door de hogere lichtopbrengst van de LumiGrow lampen de planten sneller zouden kunnen verplaatsen van de lange vegetatieve groeifase naar de korte bloeifase. De kortere groeitijd zou daarnaast meer ruimte vrij maken voor de volgende planten, wat een stijging in de omzet zou betekenen.

Gebaseerd op de ervaring van Freeman Herbs, verwachte Alexandra ook een meer uniforme groei te zien. Ieder van de drie variëteiten die werden gebruik in het experiment ervaren verschillende groeiproblemen in de winter; ‘African June’ reageert op weinig licht door richting de lichtbron te groeien, terwijl ‘Liva’ reageert door klein te blijven. Alexandra was optimistisch dat de LumiGrow LED-lampen deze natuurlijke tekortkomingen zou kunnen compenseren. 

Aangezien Kalanchoës kortedagplanten zijn, hebben ze een fotoperiode van minder dan 12 uur nodig om te kunnen bloeien. Alexandra heeft nauw samengewerkt met LumiGrow Research om aangepaste spectrale programma's te ontwikkelen voor iedere groeifase van de plant. Samen hebben ze een 'Rooting'-programma opgezet met een lage blauwe tot rode verhouding, een 'Lang dagprogramma' voor vegetatieve groei en een 'Kort dagprogramma' om de bloemvorming te bevorderen, ieder met een toenemende verhouding van blauw tot rood licht.

Diepere kleuring en toename in wortelgroei
Aan het eind van het experiment hadden alle met LumiGrow verlichte lampen een diepere blad- en bloemkleur, en 20% meer wortelgroei in vergelijking met de planten die onder HPS-lampen werden geteeld. De planten bloeiden ook sneller onder de LumiGrow lampen.

De ‘African June’ die met LumiGrow lampen werden verlicht, had 10% meer bloemen en was 6,5% compacter dan de planten die onder HPS-lampen werden geteeld.

“’African June’ staat bekend als een variëteit die groot wordt," legt Alexandra uit. “[De onder LED geteelde planten] hadden een veel helderder kleur en een uniformere en compacter uiterlijk. [De onder HPS geteelde planten] hadden in vergelijking een ongewenst bergachtig uiterlijk."

De met LumiGrow verlichte ‘African June’ had ook twee minder plantengroeiregelaar(PGR) toepassingen nodig. Naast dat ze geld hebben bespaard door minder niet-natuurlijke middelen te gebruiken, heeft Hendriks Greenhouses ook op arbeid bespaart. Iedere PGR-toepassing duurt 15 minuten per tafel en toegang tot de kas moet voor 24 uur beperkt worden, waardoor de dagelijks gang van zaken in de kas wordt onderbroken.

Alexandra was blij om te zien dat de 'Liva' Kalanchoë ook positief reageerde op de LumiGrow LEDs - ze waren 5% hoger dan dezelfde planten die onder HPS werden geteeld. 'Liva' variëteiten die onder HPS worden geteeld zijn vaak te klein, waardoor ze niet aantrekkelijk zijn voor consumenten.

“Tijdens de vegetatieve groeifase groeiden alle planten die met LumiGrow LEDs geteeld werden aanzienlijk sneller," zegt Alexandra. "Ze waren sneller volwassen en hadden een meer uniform uiterlijk dan de planten die onder HPS-lampen werden geteeld en konden eerder verplant worden dan de standaard 5 weken."

Toekomstige proeven en uitbreiding
Hoewel de onder HPS geteelde planten de laatste 10 weken op gelijke hoogte zijn gekomen met hun onder LEDs geteelde tegenhangers en tegelijkertijd uitgegroeid waren, verwacht Alexandra dat dit kwam door de toename in natuurlijk daglicht in deze tijd. Alexandra kijkt ernaar uit om de proef deze winter met nieuwe variëteiten te herhalen en is van plan om de variëteiten eerder te planten, zodat ze bloeifase samenvalt met de kortste, meeste donkere dagen van het jaar.

Alexandra kijkt ook uit naar het vergelijken van de levensduur van de onder LED geteelde planten in vergelijking met hun onder HPS geteelde tegenhangers. LumiGrow Research is erachter gekomen dat snijbloemen die onder LED-verlichting worden geteeld een langere gemiddeld vaasleven hebben dan bloemen die onder HPS-lampen worden geteeld. Alexandra verwacht bij Kalanchoës in potten soortgelijke resultaten te zullen zien.

“We weten nu naar welke variabelen we moeten kijken en wat we kunnen verwachting van het telen met LEDs," vertelt Alexandra. "We hebben geweldige resultaten behaald. Belal en ik zijn dan ook dol op onze LumiGrow lampen en kijken ernaar uit om meer LED-lampen te gaan gebruiken in de kas."

Voor meer informatie:
LumiGrow
800-514-0487
[email protected]
www.lumigrow.com

Publicatiedatum: