Greenport Aalsmeer bijt zich vast in de sierteeltketen van morgen

Tholen - In deze tijd van het jaar heeft menigeen de agenda bol staan van de evenementen, en wat dat betreft lijkt het Greenport Aalsmeer Event aan het kortste eind te trekken. En alsof men zich dat zelf ook realiseerde, koos men ervoor de handvol interessante sprekers in een krap uurtje de eigen projecten, ideeën en expertise met de zaal te laten delen, waardoor e.e.a. allicht minder uit de verf kwam.

Thema dit jaar was 'de kas en de sierteeltketen van morgen'. Daar waren de sprekers dan ook op uitgezocht. Elk van hen is linksom of rechtsom betrokken bij innovaties en/of het promoten van (de voordelen van) groen. Hieronder een korte impressie aan de hand van wat foto’s. 

Jaap Bont, voorzitter stuurgroep Greenport Aalsmeer, heet de zaal, een man of 80, welkom en vertelde o.a. over de komst van het 'ongestoorde logistieke verbinding' tussen FloraHolland, de verschillende concentratie gebieden en Schiphol, en ook over de komst van Floriworld, welke een soort 'permanente Floriade' zal worden.

De zaal werd, ook een beetje des Greenports, geamuseerd met 'Buzzmaster'.

Carel Krol van Holland Hophuis vertelt over het onderzoek dat zij doen naar de mogelijkheden van hopteelt in Nederland. Die mogelijkheden, zo bleek, zijn er absoluut en geïnteresseerde partijen kunnen zich bij hem melden.

Gonneke Leereveld van het Wellantcollega vertelt over de manieren waarop studenten bij de praktijk betrokken kunnen worden en hoe de samenwerking met bedrijven vorm wordt gegeven.

Jolanda Maas is onderzoeker aan de VU in Amsterdam en vertaalt de perceptie van 'groen is gezond' naar empirische data. Rutger de Graaf werkt in de zorg en heeft naar eigen zeggen het belang groen en het positieve effect op zowel het fysieke als psychologische welzijn van de mens 'ontdekt'. Hij ziet grote mogelijkheden voor 'vergroening' van de zorg, maar geeft ook aan dat dit bewustzijn nog maar zeer beperkt ingang heeft gevonden in zijn sector.

Directeur R&D van Royal van Zanten, Stefan van der Heijden, wordt door dagvoorzitter Elise Fikse gevraagd naar zijn visie op samenwerken. Dat kan zeer zeker, maar met beleid. Samen los je knelpunten op, waarbij voor de verschillende sierteeltveredelaars nog moet worden aangetekend dat men voorzichtig moet zijn in welk probleem men precies wil aanpakken. Budgetten in de sierteelt zijn erg beperkt, weet Stefan, en zelfs veel beperkter dan in bijvoorbeeld de groenteveredeling. Beter 1 zaal goed aanpakken dan 100 dingen half doen is zijn devies.

SIGN, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, heeft zich primair tot doel gesteld een brede maatschappelijke bewustwording aangaande het belang van een goede luchtkwaliteit te creëren. Daarbij moeten we vooral niet vergeten, dat juist ook de luchtkwaliteit binnenshuis van groot belang is. Dewi Hartkamp vertelde over de verschillende projecten, waarvan de iGreen rugzak allicht de meeste bekendheid heeft.

Michiel Kuipers van Floral Innovations vertelt over de door hem en collega's ontwikkelde software, waarmee planten in combinatie met potten en andere toegevoegde waarde, en zelfs plant-pot combinaties in het schap op de winkelvloer, gevisualiseerd kunnen worden. Hiermee, weet Michiel, is een betere verkoop te genereren en hij hoopt dan ook van harte dat meer bedrijven stappen in deze richting zullen zetten.

En tot slot had Jeroen Nobel, bestuurder van de Greenport Aalsmeer en burgemeester van Aalsmeer, nog een woordje voor de zaal.

Meer informatie over de Greenport Aalsmeer vindt u hier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven