Borgingssysteem niet realiseerbaar

Boldompeling met Admire na 19 december definitief verboden

Op 12 september maakte het Ctgb bekend dat dompelbehandelingen met Admire in bloembollen na 19 december niet meer toegestaan zouden zijn. In de berichtgeving werd aangegeven dat dompelbehandelingen in een later stadium wel toelaatbaar zouden zijn 'wanneer toelatingshouders en sector met een sluitend systeem komen om te borgen dat behandelde bollen en knollen onderscheiden kunnen worden en in de kas blijven'. Deze restrictie geldt overigens ook bij de export naar landen buiten de EU. Dit borgingssysteem moest uiterlijk 19 december goedgekeurd zijn.

afbeelding: Greenport Duin- en bollenstreek

Sinds deze bekendmaking is in overleg met Anthos naarstig gezocht naar mogelijkheden om een dergelijk borgingssysteem in te richten. Anthos heeft echter vastgesteld dat het niet haalbaar is om een sluitend systeem in te richten op basis waarvan (na goedkeuring door het Ctgb) boldompeling na 19 december mogelijk blijft. Omdat niet de garantie gegeven kan worden dat gedompelde bollen die geëxporteerd worden naar derde landen, uitsluitend opgeplant worden in een permanente kas, is door Anthos besloten om geen inzet te plegen op het inrichten van een sluitend systeem.

Dit betekent dat het na 19 december 2018 niet meer is toegestaan om bollen te dompelen in Admire.

Vóór 19 december 2018 behandelde bollen mogen bewaard, buiten én in de kas geplant en geëxporteerd worden, ook na 19 december 2018. De aflever- en opgebruiktermijn van Admire verpakkingen met W20 en W21, zo meldt leverancier Bayer, eindigen op 19 december 2018.

bron: Bayer Crop Science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven