Twente op weg naar een gezondere bollenteelt

5 bloembollentelers die telen in Twenterand, LTO Noord afdeling West Twente (Twenterand), de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) Kring Noord- en Oost-Nederland en de gemeente Twenterand ondertekenden 24 september het convenant lelieteelt / bollenteelt gemeente Twenterand.
Doel van het convenant is een gezondere bollenteelt voor professionals en omwonenden. “Alle relevante partijen willen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en de blootstelling daaraan beperken. Dat getuigt van een groot gevoel van verantwoordelijkheid voor hun eigen sector en voor hun eigen omgeving. Ik ben erg blij met die betrokkenheid,” aldus wethouder Van Abbema van de gemeente Twenterand.

De gemaakte afspraken komen voort uit de motie ‘Convenant lelieteelt / bollenteelt’. Deze motie werd in december 2017 door de raad van de gemeente Twenterand aangenomen. De lelieteelt / bollenteelt is een belangrijk onderdeel van de agrarische bedrijfsvoering in Twenterand. Om ziekten en plagen tegen te gaan, wordt er gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. De Gezondheidsraad is van mening dat de afgelopen decennia al veel gedaan is om die middelen veiliger en duurzamer te maken.

Maatregelen
Met de ondertekening van het convenant spreken partijen met elkaar af om maatregelen te maken die duurzaamheid en veiligheid verder te verbeteren voor de professionals en de omwonenden. De telers gebruiken bijvoorbeeld gekeurde apparatuur, planten geen gewassen dichter dan 5 meter van de kavelgrens als de buren dat wensen en nemen maatregelen om na de oogst verwaaiing te voorkomen en zij gaan zorgvuldig met klachten om. De LTO en KAVB dragen bij aan de verduurzaming van de sector, stimuleren leden zich aan de afspraken te houden en ondersteunen de voorstellen van de Gezondheidsraad op dit gebied.

De gemeente Twenterand stimuleert de sector om de afspraken na te komen. Daarnaast zorgt de gemeente voor een goede structuur waarin eventuele klachten snel bij de juiste teler terechtkomt. Wethouder Van Abbema: “Maar het belangrijkste is dat wij met deze ondertekening vertrouwen uitspreken in de sector die dit voortvarend oppakt. Daar ligt wat mij betreft de sleutel.”

De bedrijven die het convenant hebben ondertekend zijn:

Trip Bloembollen BV uit Sibculo;
H.E.J. Schukkert uit Sibculo;
Lelie 2000 BV uit Vroomshoop;
Ormel uit Bruinehaar;
Heutink Bloembollen Lemelerveld BV uit Lemelerveld.

bron: Gemeente Twenterland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven