Elco Bouwmeester, Batenburg Bedrijfshuisvesting:

“Westland zit over een paar jaar barstensvol”

Tholen - De laatste grote kavel van Honderdland Fase 2 is verkocht. Daarmee is ook fase 2 in recordtempo verkocht. Als het aan makelaar Elco Bouwmeester ligt, wordt er nu snel doorgepakt naar een mogelijke Fase 3, aan de andere kant van de snelweg.Businesspark Honderdland ligt direct aan de A20, vlakbij Hoek van Holland en de Rotterdamse haven en behoort tot de één van de snelst groeiende bedrijventerreinen van West-Europa. "Dit is te danken aan de gunstige ligging evenals de flexibele voorschriften qua architectuur en bouwhoogte", aldus Elco Bouwmeester van Batenburg Bedrijfshuisvesting uit Maasdijk. Het makelaarskantoor is betrokken bij de verkoop van de kavels van Honderdland Fase 2, een initiatief van Honderdland Ontwikkelings Combinatie C.V. (HOC).

In 1999 werden de eerste plannen ontwikkeld voor Businesspark Honderdland. Het terrein dankt zijn naam aan het voormalige tuinbouwgebied van ongeveer 100 hectare, dat hier voorheen gevestigd was. Vijf jaar later werden de eerste kavels verkocht. Elco: "De eerste kavel werd verkocht aan Verstegen Specerijen. Het bedrijf is hier echter nooit gaan bouwen. De supermarktoorlog gooide roet in het eten. Cool Control nam de kavel over en kocht een aantal jaar later eveneens de laatste kavel van Fase 1. We hadden nooit kunnen denken dat het zo snel zou gaan." Vanwege de economische crisis stond verdere ontwikkeling van het gebied een paar jaar stil. Tussen 2012 en 2015 werden vervolgens weer een aantal kavels verkocht en in juni 2017 werd het bestemmingsplan van Fase 2 goedgekeurd. "Vanaf dat moment zijn wederom veel bedrijven in rap tempo naar ons toe gekomen. Eerste bewoner van Fase 2 was Nature's Pride, dat ondertussen alweer een nieuw pand heeft gebouwd. Onlangs is de laatste kavel verkocht."

Gunstige aanrijtijden
Vanaf het begin af aan zijn alle bedrijven hier welkom geweest maar de nadruk is steeds meer op de agrologistieke sector komen te liggen. De makelaar laat weten dat nagenoeg alle bedrijven van Fase 1 actief zijn in de AGF-sector. "Verder zijn hier ook veel industriële bedrijven en zakelijke dienstverleners. De bedrijven hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal 100 procent Westlands. Honderdland is vrijwel de enige locatie in de omgeving met grote bouwkavels. Pluspunt is ook dat de hele AGF-keten hier vertegenwoordigd is: producenten, handel, verpakken, logistiek, personeelsvoorziening, enzovoorts, waardoor er efficiënt gewerkt kan worden. De locatie, ofwel de gunstige aanrijtijden van en naar de Rotterdamse haven, Hoek van Holland en de rest van Nederlands grootste tuinbouwgebied, blijven volgens Elco toch wel de belangrijkste factor om te kiezen voor Honderdland.

Uniek aan Businesspark Honderdland is dat de bedrijven zelf eigenaar zijn van de grond. Na de verkoop van een kavel zit de taak van HOC er in principe op. Wel kunnen ondernemers bij de realisatie van een nieuwe bedrijfspand profiteren van de kennis en kunde van de betrokken partners en partijen. "Er is echter geen enkele verplichting om deze samenwerking aan te gaan wanneer er een kavel gekocht wordt. We laten ondernemers hierin vrij", geeft Elco aan. Nu onlangs de laatste kavel van Fase 2 is verkocht lijkt het eind in zicht voor het samenwerkingsverband. De overkoepelende explotatievereniging zal vanzelfsprekend blijven bestaan. De vereniging van eigenaren draagt onder andere zorg voor de bewegwijzering, de beveiliging en het onderhoud van het bedrijventerrein.

Markt dreigt op slot te raken
Als het aan de makelaar ligt, krijgt de ontwikkeling van Honderdland een vervolg met Fase 3. Er liggen volgens hem mogelijkheden aan de andere kant van de snelweg. "Dan hebben we het wel over hoge bedragen. Er zal glas moeten wijken voor bedrijventerrein en dat blijft een lastige discussie, maar kansen liggen er zeker. Er is namelijk een enorme vraag voor verdere uitbreiding vanuit het Westland terwijl daar geen ruimte voor is. Het Westland is al vol en zal over een paar jaar helemaal uit zijn voegen barsten. Dit betekent ook voor ons makelaars een grote uitdaging. Het is nu aan de overheid om actie te ondernemen", besluit hij.

Het artikel verscheen eerder in editie 7, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Batenburg Bedrijfshuisvesting

Elco Bouwmeester
ebouwmeester@batenburg-bhv.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven