Illegale arbeid Zuid-Spanje, tuinbouw weet van niets

Terwijl Spanje zich tegenover Italië presenteert als barmhartige gastheer voor migranten, krijgen tuinders in Zuid-Spanje het verwijt illegale Afrikanen uit te buiten. Nederlandse tuinders in de regio zien het als een marginaal verschijnsel

Dinsdag kwamen er opnieuw 153 migranten uit Afrika aan in Motril, een Zuid-Spaanse badplaats die aan het westelijke uiteinde ligt van de 'groententuin van Europa'. Deze reuzemoestuin is een kuststrook van 200 kilometer lang waar 15.000 tuinders tomaten, paprika's en komkommers kweken voor de grote supermarktketens in heel Europa. Ze hebben een jaaromzet van zo'n €2 mld.

Niets lijkt meer voor de hand te liggen dan dat de uitgeteerde migranten uit Sierra Leone, Mali, Senegal en andere landen beneden de Sahara wat geld proberen te verdienen als plukker, schoonmaker of sorteerder om naar achtergebleven familieleden in Afrika te sturen of om de reis naar kennissen in Frankrijk of België te kunnen betalen. Uiteraard zwart, want ze hebben geen papieren en mogen dus niet werken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven