aantal bedrijven neemt verder af

Areaal glas groeit weer iets

Tholen - Op een klein dipje in 2008 na is het landelijke tuinbouwareaal onder glas voor het eerst deze eeuw weer wat gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Die voorspelt 350 ha nieuw glas, waarvoor zo'n 100 hectare bestemd is voor snijbloemen, en dan met name rozen. Het areaal potplanten stijgt eveneens met ongeveer 60 ha. Glasgroenten maken de grootste groei door: 200 hectare, min of meer gelijkelijk verdeeld over paprika's en tomaten.

We doken erin en zetten de belangrijkste bevindingen op een rijtje. Alle cijfers vindt u hier.

Het CBS voorspelt, onder enig voorbehoud, 350 ha extra glas.


Die groei in hectares wordt ook verwacht in de sierteelt. Potplanten zou met zo'n 60 ha groeien, het areaal snijbloemen met bijna 100 ha.


Uitgesplitst naar snijbloemen zit de groei met name in de rozen. Dat areaal zou dit jaar met maar liefst 70 ha groeien.


In de glasgroenten wordt dit jaar een kleine 200 ha bijgeschreven. Die groei komt voornamelijk voor rekening van de paprika's en de tomaten.Het aantal bedrijven blijft echter 'gewoon' verder dalen. In 2018 zullen we volgens de prognose uitkomen op 3380 bedrijven, 100 minder dan vorig jaar.


Die daling is min of gelijk verdeeld over de groenten en de sierteelt. In de sierteelt staat de teller voor 2018 op 1710 bedrijven, 50 minder dan vorig jaar -


- een daling die vooral terug te zien is in het segment 'overige'. Zouden we daaruit mogen concluderen dat, zoals wel vaker wordt geopperd, het assortiment verschraalt?


In de glasgroenten gaat men terug van 1260 naar 1220 bedrijven.

Cijfers: CBS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven