Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Elstgeest Flower Circus:

"Vrouwendag: "De Russische markt wordt volwassener"

Het is vandaag internationale vrouwendag en in Rusland wordt dit groots gevierd met... jawel bloemen! Een mooi boeket voor de vrouw, vriendin, moeder, collega en of buurvrouw, het kan niet op. Want tijdens vrouwendag geeft de Russische man bloemen aan bijna iedere vrouw in zijn leven. John Elstgeest van Flower Circus is zoals ieder jaar samen met Deliflor afgereisd naar Moskou en Novosibirsk om de laatste trends te spotten.



Moskou - assortiment breidt uit
Wat Elstgeest direct opvalt, is dat de markt volwassener wordt. "Het assortiment op de Moskouse bloemenmarkten wordt steeds uitgebreider", vertelt Elstgeest. "De tulpen, rozen en chrysanten zijn nog steeds de bestsellers, maar waar je vroeger alleen deze twee soorten zag in lange lengtes, zie je nu steeds meer zomerbloemen en bijvoorbeeld muscari’s, hellebores en rozen uit Ecuador en Afrika met kortere lengtes."



De uitbreiding van het assortiment heeft volgens Elstgeest te maken met de verbeterde transport en het grotere aanbod. "Uit Afrika komen nu ook meer zomerbloemen."



Dit jaar doen de tulpen het goed en heeft Elstgeest er ook veel van Nederlandse bodem voorbij zien komen. "Ondanks dat de Nederlandse tulpen wat korter, lichter en minder rijp zijn dan de Russische tulpen, doen ze het goed. De vraag naar tulpen is namelijk zo hoog dat er altijd te weinig Russische tulpen zijn en dat import noodzakelijk is. Je ziet nu ook dat de Russische kwekers gaan groeien in aantallen."



Novosibirsk - Tulpen en mimosa
In Novosibirsk zie je echter nog geen uitgebreid assortiment. "Straathandel is typisch voor deze regio en hier worden in grote volumes, tulpen en mimosa - wat men van oudsher voor vrouwendag geeft- verkocht. Ook komen de bloemen van minder ver. "De tulpen zijn vaak lokaal gekweekt of komen uit de Krasnodar regio en de mimosa bloemen komen uit de zuidelijke voormalig Sowjetstaten."



Deze twee soorten worden op een opvallende wijze op straat verkocht. “Op rotondes en pleinen zie je bijvoorbeeld 50 tot 100 auto's die mimosa en tulpen verkopen vanuit de kofferbak."



"En om toch op te vallen tussen een vrij eenzijdig assortiment verkleden sommige verkopers zich zelfs als Disney figuren, zoals Mickey Mouse op de foto hieronder."



Belangrijke dag
Vrouwendag is een belangrijke dag en wordt groots gevierd in Rusland. "Het is een nationale vrije dag en iedereen feliciteert elkaar." Maar... de man geeft de bloemen. En niet alleen aan zijn vrouw of vriendin, maar aan alle vrouwen die hij kent. Collega’s, buurvrouw, juffrouw, iedereen. "Het verschil in wat je geeft, zit hem in de grootte: hoe verder weg de relatie, hoe kleiner het boeket." Een dure grap zou je zeggen, maar een Rus, het is echt waar, spaart zich er het brood voor uit de mond. "Ze sparen echt voor deze dag."



Gematigd positief
De verkoop is vandaag nog in volle gang, dus het is nog te vroeg om de balans op te maken, maar tot en met gisteren waren de stemmingen volgens Elstgeest gematigd positief. "Novosibirsk lijkt het beter te hebben gedaan dit jaar en dit zal vooral komen omdat het economisch herstel daar nu zichtbaar wordt. In Moskou merkte men vorig jaar al economisch herstel."

Voor meer informatie:
Flower Circus
John Elsgeest
T: +31 651 26 36 56
E: info@flowercircus.nl
www.flowercircus.nl