Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Valentijnsdagvoorbereidingen in Zuid-Amerika

"Onvoorspelbaar weer houdt rozentelers scherp"

Alhoewel Valentijnsdag (14 februari) jaarlijks volgens een vast patroon verloopt voor de bloemensector, worden marktvolume en –prijs wel door veranderende klimaten en nieuwe trends beïnvloed. Markttrends en onvoorspelbaar weer in Zuid-Amerika hebben ook dit seizoen rozenkwekers scherp gehouden. 


Rozenveld van een klant van Plantec Ecuador op 29 januari 2018.

Ongebruikelijk weer
Het gebrek aan zonlicht in Zuid-Amerika de afgelopen maanden heeft een negatief effect gehad op het productievolume, vooral in Colombia. "In Colombia zijn er minder stelen dan normaal. Ook produceren sommige Colombiaanse rode rozen blinde scheuten, wat bijdraagt aan de kleinere hoeveelheden op dit moment," zegt Aviram Krell van rozenvermeerderaar Plantec Ecuador.

Gelukkig zijn de weersomstandigheden in januari veranderd, een dubbele zegen voor de telers: "Hierdoor kwam de piek van de rozenproductie perfect op tijd, een aangenaam contrast met de late piek van vorig jaar of de vroege piek van de jaren daarvoor. Bovendien helpt het warme weer te voorkomen dat de rozen ziektes krijgen als botrytis of meeldauw." 

Vraag naar andere kleuren dan rood
Een ander atypisch aspect van Valentijnsdag dit jaar is de ongewoon hoge vraag naar kleuren zoals geel, tweekleurig en wit, zegt Krell. De vraag naar roze blijft een beetje achter, maar het is zeker dat de vraag naar gekleurde rozen hoger is dan het huidige aanbod.

Rood blijft de hoofdkleur voor Valentijnsdag en Krell verwacht dat de variëteiten Explorer en Hearts dit jaar hun positie als de meest populaire variëteiten zullen behouden, net als vorig jaar. Door het beperkte aanbod van deze variëteiten verkopen kwekers ze tegen de hoogste prijzen in vergelijking met andere rode rozen waarvan de markten al verzadigd zijn. "De hoeveelheden zijn echter lastig in te schatten omdat sommige kwekers ook Explorer voorbereiden voor Vrouwendag vanwege de populariteit van deze roos in Rusland."

Duimen voor goed weer in de VS en Europa
"Al met al doen Zuid-Amerikaanse kwekers een schietgebedje dat de V.S. en Europa een zonnige Valentijnsdag hebben en dat mensen erop uit gaan om van de dag te genieten, met de beste kwaliteitsrozen ter wereld."

Wat statistieken
Maar hoeveel bloemen worden er eigenlijk verkocht voor Valentijnsdag? Krell deelt wat Colombiaanse exportstatistieken, gepubliceerd door de Colombiaanse bloemenexporteursvereniging Asocolflores: "Dit jaar wordt er een verkoop verwacht van 600 miljoen stelen, van 1600 variëteiten en dan vooral rozen. Het feit dat Valentijnsdag dit jaar op een doordeweekse dag gaat de verkoop van bloemen positief beïnvloeden is de verwachting. Ongeveer 73% van de Colombiaanse bloemen zou volgens de publicatie rozen zijn. De meest populaire kleuren zijn rood, wit, roze en geel."

Voor meer informatie
Plantec Ecuador
Aviram Krell
Email: public-relations@plantecuador.com
www.plantecuador.com

Publicatiedatum: