Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen Brexit voor kwekersrecht

Brexit betekent o.a. dat verschillende EU wetgeving op het gebied van handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk vanaf 30 maart 2019, 00:00 uur (CET), niet langer van toepassing zal zijn, tenzij er een geratificeerde terugtrekkingsovereenkomst komt met een andere datum.

Veredelaars e.a. begrijpen dan dit juridische implicaties met zich meebrengt op het gebied van kwekersrecht. Het gaat o.a. om:

  • Alle uit hoofde van de basisverordening toegekende communautaire kwekersrechten blijven geldig op het grondgebied van de EU, ongeacht de herkomst van de kweker of de locatie van de onderzoeksbureaus.
  • De onderzoeksbureaus in het Verenigd Koninkrijk hebben niet langer de mogelijkheid om deel te nemen aan de technische verificatie van het onderhoud van de beschermde rassen inzake artikelen 64 en 65 van de basisverordening. Technische verificaties na 30 maart 2019 zullen door het CPVO (Communautair Bureau voor plantenrassen) worden geregeld in een onderzoeksbureau in EU-27.
  • Volgens artikel 82 van de basisverordening mogen personen die woonplaats, zetel noch vestiging hebben op het grondgebied van de EU als partij in de procedure voor het CPVO optreden als ze een vertegenwoordiger hebben aangewezen met een woonplaats, zetel of vestiging op het grondgebied van de EU. Geïnteresseerde veredelaars dienen derhalve te overwegen een vertegenwoordiger aan te wijzen. 
Door het Communautair Bureau voor plantenrassen (CPVO) te nemen maatregelen
De onderzoeksbureaus in het Verenigd Koninkrijk zijn belast met 864 botanische taxa. Voor 678 hiervan is er momenteel geen ander onderzoeksbureau in de EU. Het CPVO heeft aanvragen ontvangen voor 324 hiervan. Om de continuïteit te waarborgen van het technische onderzoek van de betrokken rassen, heeft het CPVO de ‘nieuwe rassen’ procedure ingesteld zodat vanaf uiterlijk 30 maart 2019 onderzoeksbureaus in de EU hiertoe worden aangewezen. In het verlengde hiervan zijn er ondertussen zes onderzoeksbureaus in de EU aangewezen voor 322 van de bovengenoemde soorten. Omdat sommige onderzoeksbureaus zich aan de nieuwe technische verwachtingen moeten aanpassen, kunnen de DUS-tests voor sommige soorten pas in oktober 2018 of januari 2019 van start gaan.

Alle informatie over de aangewezen onderzoeksbureaus en soorten is beschikbaar op de CPVO-website.

Om overgangsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, stopt het CPVO met het toewijzen van technisch onderzoek van rassen (artikel 55 van de basisverordening) aan Britse onderzoeksbureaus waar verwacht wordt dat dit onderzoek tot na 29 maart 2019 zal duren.

De website van de Commissie, Directoraat-generaal 'Gezondheid en voedselveiligheid', over planten biedt algemene informatie over de eigendomsrechten van plantenrassen. Deze pagina's zullen waar nodig met verdere informatie worden bijgewerkt.

Voor meer informatie:
cpvo.europa.eu
Publicatiedatum: