Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Detectie van plantenziekten en -plagen in beeld

Voor het eerst is er een totaaloverzicht van de verschillende technieken, de zogenaamde detectieplatforms, voor het tijdig opsporen, identificeren en monitoren van plantenziekten en -plagen. De experts van Wageningen University & Research hebben deze kennis samengevoegd in een infographic. Bedrijven die met diagnostiek van plantenziekten te maken hebben, kunnen zo precies zien welke techniek het beste bepaalde soorten schimmels, virussen, bacteriën of andere schadelijke organismen detecteert.



Betrouwbare diagnostiek staat aan de basis van de teelt en handel van een gezond gewas. Gezonde gewassen zijn essentieel voor een veilige en duurzame tuinbouw en dragen bij aan goede voeding en aan de kwaliteit van leven. Kort gezegd: gezonde producten voeden de wereld. Belangrijke tuinbouwgewassen worden echter bedreigd door diverse plantenziekten en -plagen. Met betrouwbare diagnostische toetsen kunnen deze ziekten en plagen tijdig opgespoord, geïdentificeerd en/of gemonitord worden.

Gratis te downloaden
De infographic "Detectieplatforms voor het opsporen van plantenziekten en -plagen" is gratis te downloaden en beschrijft naast 'werkpaardje' DAS-ELISA, de volgende technieken:
  • Luminex, waarbij meerdere plant pathogenen tegelijkertijd worden gedetecteerd door binding aan gekleurde paramagnetische bolletjes,
  • Next Generation Sequencing (NGS) waarbij je bekende én onbekende plantenziekten in 25 uur in beeld hebt,
  • LAMP, waarbij je snel ter plekke een analyse kunt uitvoeren
  • TaqMan-PCR deze techniek is gebaseerd op polymerasekettingreactie (PCR), een methode waarvoor Kary Mullis in 1993 de Nobelprijs ontving.
Bij elke techniek in de infographic wordt ingegaan op snelheid, locatie, gevoeligheid, specificiteit, kosten, aantal pathogenen per monster, aantal monsters per test, kwaliteit versus kwantiteit en kort samengevat, de meerwaarde van het platform.

bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: