Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondloze teeltsystemen vaak veel gevoeliger voor contaminanten

Niet-oplosbare producten zoals struviet kunnen toegepast worden als ze op locatie in zuur opgelost worden. Dat concludeert de WUR in het rapport "Sustainable Phosphorus for Soilless Greenhouse Horticulture". Verder concludeert de WUR dat grondloze systemen vaak veel gevoeliger zijn voor contaminanten dan voorgeschreven door de EU Fertilising Products Regulation (FPR) 2019/1009. Contaminanten zijn stoffen die per ongeluk of ongewenst aan een materiaal of omgeving zijn toegevoegd en die schadelijk kunnen zijn voor mens, dier of milieu. Met deze resultaten willen de onderzoekers de transitie naar circulaire nutriënten voor grondloze teelten bevorderen met betere informatie en begrip van de belangrijkste afwegingsfactoren.

De transitie van 'lineaire' nutriënten, gebaseerd op eindige grondstoffen, naar 'circulaire' nutriënten, brengt veel vragen met zich mee. Waar moeten ze vandaan komen? Hoe kunnen ze herwonnen worden? Hoe toepasbaar zijn circulaire meststoffen? Hoe kunnen risico's door contaminanten uitgesloten worden? In het rapport bekijken de onderzoekers van de WUR dit soort vragen voor de glastuinbouw, specifiek grondloze systemen, die specifieke eigenschappen hebben t.o.v. grondgebonden teelten. Specifiek is naar fosfor (P) gekeken, omdat Nederland een P-overschot heeft en het toch van eindige mijnen komt. De onderzoekers hebben de belangrijkste P-rijke reststromen in Nederland geïnventariseerd en verschillende herwinningstechnologieën vergeleken.

Bron: WUR

Publicatiedatum: