Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Ruiten, directeur Naktuinbouw:

"Initiatieven nemen om de kwaliteit te verbeteren"

John van Ruiten is bijna 40 jaar directeur bij Naktuinbouw en is opgegroeid in een tuindersfamilie. Na zijn studie aan de WUR besloot hij bij Naktuinbouw te gaan werken. "Een organisatie die heel dicht bij de overheid staat, maar zeker geen overheid is. We zijn een organisatie die voor zuivere plantenrassen wil zorgen. Daarvoor stellen we onder andere kwaliteitseisen en verzorgen we certificeringen", vertelt John in een podcast van de organisatie. "Ik vind vooral de interactie met de praktijk leuk. Continu in contact zijn met bedrijven motiveert mij."

Kerntaken
Naktuinbouw houdt zich voornamelijk bezig met plantenrassenonderzoek, keuringen, inspecties, testen en analyses op plantmateriaal. In de podcast vertelt hij dat ze dat zowel nationaal als internationaal doen. "Wij willen bedrijven stimuleren om een bepaalde ontwikkeling te stimuleren. Dat doen we door ze bijvoorbeeld heel voorzichtig een schopje onder de kont te geven. Voorbeelden van bepaalde ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld het invoeren van nieuwe systemen. Deze organisatie is in 2000 ontstaan vanuit het initiatief van boeren en tuinders zelf om de kwaliteit van plantmateriaal te waarborgen."

EU
Ook de EU legt bepaalde verwachting op wat betreft plantenrassen. "Soms komt het weleens voor dat rassen uit het buitenland niet zuiver zijn. Maar in 99,9% van de gevallen klopt het. Een foutje kan natuurlijk, maar in het algemeen moet het goed zijn. Wij willen onafhankelijk zijn en dat doen we door middel van certificering en accreditatie."

Naktuinbouw mag ook samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de Europese Commissie aan tafel zitten. "Daar mogen we meedenken wat de invloed is van EU-regelgeving op de Nederlandse tuinbouw. In Brussel proberen ze na te denken wat de effecten van het beleid op de verschillende lidstaten is. Je hebt natuurlijk met 27 verschillende lidstaten te maken."

Naktuinbouw is een zogenaamde zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). "De toenmalige minister besloot om niet nog een kwaliteitscontrolebureau op richten, maar gebruik te maken van de bestaande bureaus die door het bedrijfsleven waren opgericht. We voeren overheidsregelingen uit, maar behoren niet noodzakelijk tot de overheid. De ministerie houdt wel toezicht op ons werk en dat van onze collega-keuringsdiensten." Hieronder is de podcast te beluisteren.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: