Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ins en outs van nieuwe kas D.C. van Geest

In korte tijd is er aan de bestaande locatie van D.C. van Geest Potplanten aan de Galgeweg in 's-Gravenzande een nieuwe kas gebouwd van 19.000 m². Begin 2017 werden de plannen gemaakt en in augustus jl. werd gestart met de bouw. Nu, bijna een half jaar later, is een gedeelte van de kas al in gebruik genomen en naar verwachting zal voor het einde van het jaar de hele kas vol staan met Phalaenopsis planten. De nieuwe kas wordt gebruikt voor de opkweek van de planten.



Naast Phalaenopsis kweekt D.C. van Geest op de andere kwekerijen, die in totaal 14 hectare in beslag nemen, ook Areca palmen en Musa's (bananenplanten). Duurzaamheid staat bij D.C. van Geest hoog in het vaandel en er wordt ingezet op het biologisch telen van Phalaenopsis. De nieuwe kas zit vol technische innovaties om ook hier zo duurzaam mogelijk te kunnen kweken.

Zo wordt er gebruik gemaakt van het SDM (Stolze Doek Meting) systeem. De schermdoeken worden door middel van een meting op de as van de motor gemeten. Maar de stand van het doek is niet altijd hetzelfde als de stand van de as. Daarom heeft Stolze een digitale scherm afstandmeting (SDM) ontworpen, gemonteerd op het schermdoek zelf. Hierdoor weet de klimaatcomputer exact welke stand het doek heeft en zijn de kieren van het schermdoek zeer nauwkeurig in te stellen.

Voor D.C. van Geest heeft Stolze een maatwerk watertechnische installatie ontwikkeld welke centraal wordt aangestuurd met de Priva Connext computer. Door te werken met een hoofd- én subsysteem is het mogelijk om gerichter en sneller water te geven. In plaats van één hoofdleiding wordt er bij dit systeem gebruik gemaakt van twee leidingen. Een leiding voor gietwater en een leiding voor de uitvloeier. Doordat er twee leidingen zijn, kan het gieten sneller afgerond worden. Dit zorgt voor kortere droogstooktijd en energiebesparing. De geïnstalleerde Priva Vialux zorgt voor een maximaal hergebruik van het drainwater.

Ook de hogedruknevel wordt voor de verschillende kwekerijen met één unit centraal geregeld vanuit de nieuwe kas. De volledig in RVS uitgevoerde Danfoss pompen zijn zo ontworpen dat de bewegende onderdelen door het eigen water worden gesmeerd, een oliesmering is daardoor niet nodig. Alle onderdelen zijn ontworpen om een lange levensduur te bieden met een constant hoge efficiency, waardoor een minimum aan service is vereist.

Voor de assimilatiebelichting is gekozen voor Hortilux 1.000 Watt / 400V armaturen. Met behulp van het dashboard Hortisense van Hortilux heeft D.C. van Geest in één oogopslag een overzicht van de belichting van alle kwekerijen. Door middel van PAR lichtsensoren in de kas wordt gemeten hoeveel licht er op een dag op het gewas schijnt. Deze gegevens worden gebruikt om te berekenen hoeveel er moet worden belicht. Met deze inzichten kan veel efficiënter worden belicht, wat leidt tot forse energiebesparingen.

Voor meer informatie over dit project:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T: +31 174 513 779
E: bram@stolze.nl
www.stolze.nl
Publicatiedatum: