We bezoeken kwekerij de Hoef op de piek van het seizoen. Het team werkt op volle kracht om alle Ellwoodiis, Snowwhites en andere soorten Chamaecyparis in de ene na de andere vrachtwagen te laden. Echte bikkels, want je moet wel een beetje tegen de kou kunnen om dit werk te kunnen doen: tot en met half december wordt er in weer en wind buiten gewerkt.Twee broers en een team
De kwekerij wordt gerund door de broers Patrick en Arjan Veld vanuit Schalkwijk. Met een team van 10 man zorgen ze voor de teelt van 2,5 miljoen coniferen per jaar. Met name Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii, Snowwhite, Toppoint, Picea Conica en Thuja Smaragd worden gekweekt in de potmaten 9, 10.5 en 13 centimeter. De taakverdeling tussen de broers is duidelijk: Arjan is verantwoordelijk voor de teelt en Patrick draagt zorg voor de zakelijke en administratieve kant van het bedrijf. Ze zijn zodanig op elkaar ingewerkt dat ze elkaars taken over kunnen nemen wanneer dat nodig is.Geschiedenis
Van oorsprong is de Hoef een familiebedrijf. De grootouders van Patrick en Arjan zaten in de fruitteelt en de volgende generatie is begonnen met de kweek van coniferen. Arjan en Patrick hebben de kweek nog verder op kunnen voeren waardoor het nu is uitgegroeid tot een bedrijf met een teeltoppervlak van 6,5 hectare.
De naam ‘De Hoef’ zorgt nog wel eens voor verwarring, omdat het niet de achternaam is van de broers. De verklaring is dat elk perceel in Schalkwijk een eigen naam heeft. Het perceel waar de kwekerij op staat heet van oorsprong ‘de Hoef’.

Seizoenswerk
De teelt is geheel in eigen handen, van stekgoed tot eindproduct. Het stekgoed wordt opgekweekt in kassen en na 1 of 2 jaar is het klaar is voor de afkweek buiten.
Omdat er alleen kersthandel wordt gekweekt draait het hele jaar om het laatste kwartaal waarin alle handel de kwekerij verlaat. Om deze uitvoer in goede banen te leiden, is de voorbereiding heel belangrijk. Begin oktober wordt er daarom al gesorteerd, zodat ze zich vanaf november volledig kunnen focussen op de juiste aflevering van de planten.

Veel coniferen kunnen ook besneeuwd gekocht worden, hiervoor heeft de kwekerij een eigen systeem ontwikkeld.De toekomst
In een vooruitblik op de toekomst geeft Patrick aan dat er plannen zijn voor modernisering in de vorm van een grote loods om de grote aantallen planten logistiek goed weg te kunnen draaien.

Qua duurzaamheid is het bedrijf al goed ontwikkeld, het is namelijk in het bezit van de MPS GAP en MPS A certificaten.

Het team van de Hoef is volop aan de gang om er weer een gezellige kerstperiode van te maken met hun bijdrage aan de mooie compacte soorten coniferen met Passion for plants!

Kwekerij de Hoef is in december de Grower of the Month bij OZ Planten.