Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Project Dynamische Inzet Gietwaterbassins doet het goed in Regio Delfland

“Telers kunnen wateroverlastprobleem helpen oplossen”

Tholen – Steeds meer telers uit Regio Delfland doen mee aan het project Dynamische Inzet Gietwaterbassins. Bij heftige regenval maken zij via een speciaal aangelegde leiding ruimte vrij in hun bassin om het water op te vangen. Projectleider Saskia Jouwersma: "Regio Delfland bestaat voor 10% uit glastuinbouw. Deze oplossing voor wateroverlast lag dus voor de hand."

Seizoenen
Als er zware regenval wordt verwacht, krijgen aangesloten telers automatisch bericht. Hierin staat hoeveel ruimte ze idealiter in hun bassin vrij moeten maken. Tomatenteler Teun Varekamp uit De Lier doet mee aan het project. "Het systeem wordt steeds professioneler. We krijgen goede adviezen en kunnen in de uitvoering rekening houden met de verschillende jaargetijden. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld minder water missen dan in september als er meer regen valt."


Telers bepalen zelf hoeveel water ze weg laten lopen

Folie
Van de 4.000 hectare glastuinbouw in Regio Delfland is op dit moment 66 hectare aangesloten bij het project. Saskia: "Dit is nog maar een fractie, maar veel telers hebben concrete plannen om zich aan te sluiten. We benaderen telers die het folie in hun bassin gaan vervangen. Dat is het ideale moment om in te stappen omdat de afvoerleiding dan makkelijk kan worden aangelegd. Ons doel is dat over 20 jaar 80% van de telers in Regio Delfland bij het project is aangesloten. Dit komt overeen met de technische levensduur van het folie." 

Zowel Teun als Saskia benadrukken dat alle beetjes helpen. Teun: "Hoe meer mensen er meedoen, hoe beter. Vaak zie je dat degenen die zelf veel wateroverlast hebben zich als eerste bij het project aansluiten." Dit geldt ook voor Teun zelf. Naast zijn deelname aan het project heeft hij nog wat andere maatregelen getroffen om de wateroverlast te beperken. "In het verleden is het bij hevige regenval een paar keer spannend geweest. Daarom hebben we de grond opgehoogd en een plastic rand rondom te kas aangelegd. Hierdoor kan het water niet meer naar binnen stromen." 


Mark Varekamp, de zoon van Teun

Condenswater 
Saskia: "Iedere teler die aan de entreevoorwaarden voldoet, mag aan het project deelnemen. De belangrijkste van deze voorwaarden is dat er geen condenswater uit de kas in het bassin stroomt, omdat we niet willen dat er resten van beschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen. Niet iedere teler heeft de middelen om dit aan te passen."

Landelijke uitbreiding 
Er wordt gekeken naar opties om dit project in meer gebieden te introduceren. Saskia: "We hopen dat we ook andere regio's meekrijgen. Onze partner LTO Noord Glaskracht is hier actief mee bezig. Daarbij kunnen individuele telers ervoor kiezen om hun bassin op deze manier te beheren, omdat ons systeem zo is opgezet dat het overal gebruikt kan worden. We hebben gemerkt dat het project op hele lokale schaal al werkt. Deelnemende telers die vroeger bij een zware regenbui nog natte voeten kregen merken al verbetering." 


Rainlevelr staat van 20-22 februari 2018 op de HortiContact-dagen in Gorinchem. 

Voor meer informatie:
Rainlevelr
Saskia Jouwersma (projectleider) 
06-46 42 49 28
Hugo Vreugdenhil (accountmanager)
06-11 71 78 91

Publicatiedatum: