Tholen - Kwekerij de Hazekamp uit Brakel heeft in twee proefvakken enkele LED armaturen van Unilights Green opgehangen. De kweker, die een kleine anderhalve hectare alstroemeria heeft staan, wil hiermee onderzoeken of met 2 verschillende, hogere lichtniveaus een meerproductie te realiseren is.

“Het fotootje geeft niet de praktijk weer, maar alleen LED in werking. Als de SON-T brandt, zie je op de foto de Leds bijna niet meer”, vertelt kweker Gert van Daalen. “In de praktijk zal het praktisch altijd een combinatie zijn van die twee. Alstroemeria kan deels ook de warmte goed gebruiken en misschien dat alleen af en toe, dat het mogelijk is de SON-T eerder af te schakelen en met Leds aan net wat extra bereik te halen is.”Helemaal uniek is de proef niet: er zijn al enkele collega-kwekers met LED proeven, en er is er zelfs een met een aantal hectare. Ook de Gewascoöperatie Alstroemeria, waar Gert voorzitter van is, heeft bij fam. Vreugdenhil al een proef draaien. Ook de WUR is daar bij betrokken met als doel uiteraard samen een zo optimaal mogelijk lichtrecept te vinden.

De lampen zijn geleverd door Unilights Green. “Er zijn natuurlijk meerdere aanbieders, maar de keuze voor hen is vooral een praktische”, vertelt Gert. “Ik zit in Brakel en zij in Den Bosch. Eigenlijk wilde ik van de zomer al starten, maar toen was het er niet van gekomen. Nu het moment toch daar was, was het allemaal binnen een week geregeld. We hebben vorige week twee keer een praatje gemaakt, zaterdag werden de lampen geleverd, maandag zijn ze opgehangen. Overigens is het wel zo dat de output van deze lampen in vergelijking met andere aanbieders simpelweg heel goed is, zo niet het meest efficiënt.”Precieze data en cijfers qua terugverdientijd etc. zijn er natuurlijk (nog) niet. “Maar als ik zie hoe het gewas er elders bij staat en inderdaad tot meer productie, zwaardere kwaliteit en een gelijker arbeidspatroon over het jaar leidt, heb ik er vertrouwen in dat LED interessante mogelijkheden biedt.”

Voor meer informatie:
Kwekerij de Hazekamp
Liesveldsesteeg 22
Brakel, Gelderland, Netherlands
E: kwekerijdehazekamp@planet.nl
M: 06 51353832
Facebook