Het winnen van het vertrouwen van een gemeenschap en het beginnen van een bloementeeltbedrijf in de jungle van Ghana was geen makkelijke taak voor Sefa Gohoho-Boatin. Maar door deze uitdaging aan te gaan en de problemen met de infrastructuur aan te pakken, heeft ze vrouwen in een kansarm gedeelte van het land geholpen om hun land te gebruiken - en er geld mee te verdienen. 

“Het is een avontuur om de diepe, donkere jungle in te gaan. Ieder jaar, als het regent, moeten we de weg weer herstellen,” zegt Sefa Gohoho-Boatin.

Ze houdt zich stevig vast terwijl de auto de door regen geteisterde zandweg oprijdt. Het is een rit van 15 minuten van de grote weg naar Eden ‘n’ Eve, haar 10 hectare grote bloemenbedrijf. 

De slechte wegen maken de rit niet alleen oncomfortabel, maar kunnen ook problemen creëren voor het bedrijf. Zo moeten er meststoffen geleverd worden en moet de jaarlijkse orchideeën en heliconia oogst, jaarlijks zo'n 125 ton, naar markten in Nederland, Dubai en Nigeria vervoerd worden. Het vertrouwen winnen
Als de dochter van een diplomaat is Sefa Gohoho-Boatin in een internationaal leven geboren. Als kind woonde ze in een aantal Afrikaanse landen en ze heeft een studie afgerond aan de London School of Economics. Haar liefde voor Ghana is echter altijd gebleven en ze blijft dan ook toegewijd aan de ontwikkeling van het land. 

Daarom maakt Sefa Gohoho-Boatin regelmatig de 150 km lange reis vanaf Accra om de vrouwen die bij de bloemenkwekerij werkzaam zijn te steunen. Het project had al vanaf het begin, in 2010, een maatschappelijk element. 

“Binnen het project zijn alleen vrouwen in de gemeenschap werkzaam. We proberen het te helpen om hun levensstandaard te verhogen door hun inkomen te verbeteren. Dit is dan ook het doel van het project: om de levens van deze vrouwen te verbeteren door snijbloemen te verkopen." 

Om het project te laten slagen moest Sefa Gohoho-Boatin eerst het vertrouwen van de gemeenschap zien te winnen. Ze wist de vrouwen - en hun mannen - te overtuigen door hen mede-eigenaren te maken. 

De weg vrijmaken voor groei
Een investering van maar liefst €1,27 miljard in de infrastructuur in Ghana door APM Terminals en zijn partners is ongekend en zal een grote invloed hebben op het hoge tempo waarin het land groeit. Ghana is dan ook een van 's wereld snelst groeiende landen. 

In Accra beheert APM Terminals, samen met zijn partner Bolloré Africa Logistics, al 10 jaar de Tema haven. APM Terminals bouwt daarnaast samen met zijn partners een nieuwe haven, gelegen naast de al bestaande haven. Met een prijskaartje van ongeveer €1,27 miljard zal de hypermoderne haven kunnen voldoen aan alle toekomstige benodigdheden van het land. 

Volgens een schatting zal meer handel de opbrengst van import- en exportbedrijven verhogen en zal de bruto toegevoegde waarde groeien naar €933 miljard. Dit zal bovendien tot wel 450.000 nieuwe banen opleveren.

Bron: Maersk