Tholen - Het is een van de hoogtepunten van het jaar bij Selecta: de Magic Stars tour. De veredelaar, de grootste in het segment poinsettia’s, combineert de product trials met een excursie aan enkele kwekers, waarbij zij alle (potentiële) klanten uitnodigen. Dit jaar waren Kwekerij Stadsweiden, Kwekerij Baas en Kwekerij Wouters, allen uit Ens, gastheer. Deze drie kwekers zijn stuk voor stuk grote poinsettia kwekers en überhaupt grote en innovatieve bedrijven. Een man of 110-120, samen goed voor ruim 80% van het totale poinsettia productie-areaal in Nederland, was present.


Klik hier voor een fotoreportage

Selecta organiseerde de excursie voor de zevende maal, en telkens is het ergens anders. Vorig jaar was het Westland aan de beurt, eerder waren ook kwekers in Denemarken en Duitsland gastheer. Kwekers kwamen dan ook lang niet alleen uit de polder of het Westland: er waren kwekers uit België, Duitsland, Denemarken, Scandinavië, Polen en meer. “Het idee ontstond toen, omdat wij met ons hoofdkantoor in Frankfurt zelf nogal ver van alle tuinbouwgebieden liggen. Voor een simpele productpresentatie is het lastig de klanten alleen daarvoor helemaal naar hier te halen. Maar dit werkt: een leuk en leerzaam dagje uit, en zeker dit jaar hebben we het, volgens mij, weer aardig voor elkaar”, aldus Ton de Bresser, accountmanager bij Selecta.

Groot groter grootst

Zoals gezegd, dat komt niet in het minst door het kijkje in de keuken bij voornoemde kwekerijen. Kwekerij Stadsweiden wordt gerund door de gebroeders Jan en Johan van Straaten en beslaat verschillende locaties. De hoofdteelt is hortensia, waarvoor men ook over flink wat hectare buitenveld beschikt. Daarnaast worden ook cyclamen, perkgoed en uiteraard poinsettia gekweekt (met als hoofdsoort Christmas Feeling). Zojuist is 2,5 hectare glas opgeleverd, een door Gakon gebouwde kas en voorzien van de nieuwste technologieën. Met name het glas is interessant: diffuus glas, met een haze van 50% en een dubbele coating, dat daarmee perfect afgestemd zou zijn op de teelt van hortensia en kerststerren.Kwekerij Wouters doet hier in menig opzicht niet voor onder. Sterker nog: ook hier is net een stuk nieuwbouw opgeleverd. Daarmee is een kas van 17 hectare, een project dat over 10 jaar in delen is opgetrokken, voltooid. Daartoe organiseerde Wouters afgelopen vrijdag avond een open huis voor 300 gasten, maar waren ze bereid collega-kwekers al eerder op de dag te ontvangen. Met een stukje verderop nog 15, en in IJsselmuiden nog 7 hectare, is de kweker een van de grote jongens in de markt. En om ook hier een bijzondere eigenschap van de nieuwe kas uit te lichten: deze is voorzien van een eenzijdig doorlopende nokluchting. De ramen, gemaakt van ‘low iron glas’, kunnen dus maar naar een kant open. “Dit lijkt misschien niet logisch”, vertelt John van der Marel van Prins Group, “maar inmiddels is bij verschillende projecten gebleken dat hier opvallende winst mee te behalen is.” Volgens John is een betere sturing van het gewas mogelijk en is ook het zo nodig installeren van gaas een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Kwekerij Baas tot slot, doet met 25 hectare ook zijn naam eer aan. De kweker is nadrukkelijk aan de slag gegaan met geïntegreerd telen en heeft naar eigen zeggen ‘de chemie buiten compleet vervangen door beestjes’. De groep werd ook een kijkje gegund in de nieuwe houtstookinstallatie: of beter, een nieuwe en in zijn soort unieke biovergistingsinstallatie, gebouwd naast de bestaande houtstookinstallatie. Deze biovergister levert zowel warmte als elektra, en in combinatie met de bestaande houtstookinstallatie kan bovendien handig worden geschakeld op de benodigde energievraag van het moment. Zodoende is, net als overigens bij Wouters, de complete energievoorziening op duurzame wijze ingewonnen.


Klik hier voor een fotoreportage

Voor meer informatie over het product assortiment, de noviteiten en andere vragen over de middag, de kwekerijen en Selecta One, kunt u contact opnemen met Ton de Bresser: mail of surf www.selecta-­one.com.