"Mijn vader zou hebben geadviseerd de kas uit te breiden, maar ik investeer liever in de bestaande vierkante meters om de kwaliteit van het product te verbeteren," zegt Andreas Pellens van Pellens Hortensien. De Duitse kweker van jonge en afgekweekte hortensiaplanten investeerde recent in de herziening van de logistiek in zijn kassen en in technieken om de kwaliteit van zijn gewas te verbeteren.Pellens is al sinds 1996 lid van het bedrijf dat zijn opa in 1959 oprichtte. "Hij begon met groententeelt en ging al snel over op tuinplanten. In 1975 voegde mijn vader hortensiaplanten toe en besloot in 2001 zich alleen op dit gewas te concentreren.” Nu produceert Pellens Hortensien in een kas van 20.000 m2 ongeveer 1,4 miljoen hortensia's per jaar, waarvan 80% direct naar de consument gaat. De meeste hiervan worden afgezet op de lokale markt, het overige deel gaat naar kwekers over de hele wereld.


Nieuw pakhuis en nieuwe koelruimte

Nieuw pakhuis en koelopslag
In 2016 nam Andreas Pellens het bedrijfsbeheer over. Hij besloot een aantal drastische veranderingen aan te brengen. "In het verleden werden kassen in 1 keer gebouwd. Ik vind het beter om de kas jaarlijks te verbeteren." In mei 2017 bouwden ze een koelopslag van 1100 m2 en een pakhuis van dezelfde grootte. Volgens Pellens was de structuur van de vroegere faciliteit namelijk niet optimaal voor de grote hoeveelheden. "We hadden al drie eigen koelruimtes, maar vanuit logistiek oogpunt was de locatie van twee hiervan ongunstig. Bovendien waren deze koeltechnologieën verouderd."

Nieuw pad
Momenteel werkt hij hard aan het verbeteren van het gewas en de interne logistiek. Onlangs werd een hoofdpad gecreëerd dat over het volledige bedrijfsterrein loopt. "Het zal dwars door de kassen over meer dan 130 meter de oude en de nieuwe laadruimte verbinden."


Het nieuwe hoofdpad

Nieuw irrigatiesysteem
Daarnaast is er recentelijk ook geïnvesteerd in een nieuw irrigatiesysteem. Een vak van 3300 m2 is geëgaliseerd en van nieuwe watermatten voorzien. "Daarvoor kregen sommige planten niet genoeg water, waardoor een van onze werknemers de te droge planten bij moest irrigeren. Dat is nu niet meer nodig.” Tenslotte werd ook ongeveer 300 meter aan wandelpaden tussen de gewassen vernieuwd.


Links: 3300 m2 wordt afgevlakt. Rechts: Verbetering van het irrigatiesysteem met nieuwe matten.

Zeg nooit nooit
Pellens heeft echter ook plannen voor nieuwbouw. "Volgend jaar zijn we van plan om onze oudste kas te slopen, een nieuwe kas van 1400 m2 te bouwen en het jaar daarop te investeren in irrigatiematten voor de andere helft. En als een nieuwe kas volgend jaar niet in onze planning past, dan zullen we eerst de irrigatiematten in de rest van de kas doen. Op deze manier doen we elk jaar iets om de kas en de kwaliteit van het gewas te verbeteren."

Investeren in werknemers
Pellens hecht ook veel belang aan het welzijn van zijn medewerkers. "Tegenwoordig is het moeilijk om goede werknemers te krijgen en vast te houden, dus proberen we hen de best mogelijke arbeidsomstandigheden te bieden," zegt hij. Volgend jaar hoopt hij ook een kantine onder handen te nemen. Op de werkvloer is het oppotten comfortabeler gemaakt door in hoogte verstelbare tafels aan te schaffen en zal binnenkort ook verwarming worden geïnstalleerd.


De hoogte verstelbare tafel

Tijdens ons bezoek aan Pellens Hortensien gaf Pellens ons een rondleiding in de kas. Hieronder een paar foto's:


Hier worden de jonge planten opgeslagen. In totaal worden ongeveer 1 miljoen planten in slechts 20% van de kasruimte opgeslagen. De planten blijven hier totdat ze hun bladeren beginnen te verliezen. Dan worden ze van januari tot februari naar kwekers over de hele wereld verzonden.


De moederplanten zijn nu weer buiten. In juli zullen ze het snij- en bewortelingsproces opnieuw opstarten.


In de kas


Verpakkings/laadruimte

Voor meer informatie:
Pellens Hortensien
Andreas Pellens
Email: andreas@pellens-gmbh.de
www.pellens-hortensien.de