Alstroemeriateler Together2Grow gaat verder met LED-proeven. Na een succesvolle proef waarbij de LED-belichting van Plessey is gecombineerd met bestaande hogedruk natriumlampen (HPS-lampen) in een hybride installatie, gaan ze nu proeven doen met andere rassen en de LED-belichting eventueel verder uitrollen. "Het gewas onder de LED lampen zag er gezond uit en de kwaliteit van de bloemen was goed. De planten behielden de juiste temperatuur omdat er geen extra stralingswarmte werd toegevoegd, maar enkel meer licht", vertelt Bernard Zuidgeest. "We gaan nu samen met Plessey proeven uitvoeren op meerdere rassen om zo meer kennis op te doen voor verdere toepassingen van hybride belichting."

Voordelen van toevoegen van LED
De proef van 4 maanden, geleid door Maarten Klein van Plessey, ging eind november 2016 van start. Doel was om vast te stellen wat de voordelen zijn van het toevoegen van led aan bestaande HPS-verlichting, vergeleken met het gebruik van alleen HPS-lampen. Het geteste alstroemeria-ras was Virginia en de bestaande HPS-lichtintensiteit van 70 micromol/s/m² werd aangevuld met een extra 60 micromol/s/m² van Plessey-leds, waarmee een gemiddelde van 130 micromol/s/m² werd bereikt.Hogere opbrengst
Aan het eind van de proef was de opbrengst met 20% vergroot voor de hybride led/HPS-installatie. Onder de led/HPS-lampen nam het gemiddelde gewicht per steel ook toe met 2 gram. Als resultaat van deze proef heeft Bernard Zuidgeest, mede-eigenaar van Together2Grow, besloten een samenwerking aan te gaan met Plessey om verdere proeven te doen met andere alstroemeria-rassen en eventuele uitrol van LED in de teeltbedrijven.

Weinig warmte, veel licht
Door ledverlichtingsarmaturen van Plessey toe te voegen aan bestaande HPS-verlichtingssystemen in een hybride installatie, kunnen telers hun gewas van een hogere lichtintensiteit voorzien gedurende langere perioden en met weinig extra warmte die in de kas moet worden beheerd. De planten blijven stralingswarmte van de HPS-lampen ontvangen, maar profiteren ook van het spectrum van de gebruikte leds, waaronder licht uit het verrode, hyperrode en blauwe spectrum. De ledarmaturen van Plessey zijn volgens de producent minimaal 40% zuiniger in het energieverbruik dan HPS-armaturen.

Ook bij Plessey zijn ze blij met de resultaten. Jonathan Barton vertelt: "We zijn heel enthousiast over de resultaten van de hybride led/HPS-installatie die bij Together2Grow zijn behaald. Samen met de succesvolle resultaten die bij een vergelijkbare proef met tomaten bij Gebr. Koot zijn behaald, biedt dit bewijs dat het toevoegen van onze led-lampen aan hun bestaande HPS-verlichting de opbrengst van zowel bloementelers als groentetelers kan vergroten."

Reactietijd
De reactietijd op het extra licht van de leds is bij de alstroemeria is zo'n 7 à 8 weken. De proef begon in week 48 van 2016 en vanaf week 2 van 2017 werd er van week tot week een toename in de opbrengst waargenomen onder de hybride led/HPS-installatie.

De volledige resultaten van de proef zijn hier te vinden:
http://www.plesseysemiconductors.com/documents/led-grow-light-white-paper/

Voor meer informatie:
Plessey
sales@plesseysemi.com
www.plesseysemiconductors.com