Als je dan toch naar Colombia afreist, nota bene om de Proflora te bezoeken, dan is dat een uitgelezen kans om ook wat kwekers te bezoeken. Zodoende zag onze redacteur haar kans schoon een bezoekje te brengen aan de snijbloemenkwekerij La Plazoleta en chrysantenkwekerij Yasa, twee kwekers die zich naar verluidt positief onderscheiden in een milieuvriendelijke teelt. Zo is ruim 80% van het water dat La Plazoleta gebruikt regenwater en gebruikt Yasa het eigen teeltafval als compost voor het nieuwe gewas.

Later meer daarover, hieronder vast een kleine impressie:

La PlazoletaLa Plazoletais een familiebedrijf dat in 1985 werd opgericht. Op een areaal van 18 ha kweken zij zomerbloemen en wordt een deel van het product verkocht onder het merk Perfection. Drie van de bloemsoorten - snapdragon, alstroemeria en statice - worden hieronder verkocht. Dit kan alleen op voorwaarde dat de stelen voldoen aan strenge eisen. Naast Plazoleta zijn er nog vier Colombiaanse en één Ecuadoraanse kweker die het merk voeren.


Pablo Bazzanni, Product Marketing Manager bij La Plazoleta, toont de alstroemeria Romance van veredelaar Könst Alstroemeria. De kweker heeft in totaal 5 ha alstroemeria staan.


Van linksboven mee met de klok: solidago, een variëteit genaamd Estelle van Selecta One, waarvan de kweker een halve hectare heeft. Daarna de witte statice Lady Alba van Dümmen Orange (een variëteit die veel minder gekweekt wordt dan de paarse variant, weet Bazzani, omdat deze minder productief is. Statice is met 5,5 ha overigens het grootste gewas op de kwekerij). Vervolgens 2,5 ha snapdragons (er staan twee variëteiten op, waarvan een de Potoma van PanAmerican Seed is) en een vak limonium, waarvan de kweker een eigen variëteit genaamd W12 ontwikkeld heeft. Hiervan staat 5 hectare. Desgewenst worden statice, limonium en solidago op de kwekerij geverfd.


80procent van het water voor irrigatie is regenwater, de rest komt uit een eigen bron.


Statice wordt gesorteerd, gesneden en verpakt met een nieuwe machine van Potveer


De verpakkingsruimte

Yasa


Het merendeel van de chrysanten uit Colombia wordt geteeld in Madellin, maar Yasa is een van de weinigen die ze produceert in de buurt van Bogota. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Zo is het naar verluidt moeilijker hier de juiste soorten te selecteren en duurt een teeltronde langer, maar resulteert deze weer wel in fellere kleuren, grotere bloemen en in zijn algemeenheid in een sterkere plant.


In de showkas, alwaar proeven met nieuwe variëteiten gedaan worden.


General Manager Roso Sterling


De chrysanten worden geoogst en direct in een oplossing met bloemvoeding gezet.


De variëteit op de foto is Anastasia


Links wordt een bed klaargemaakt voor een volgende teeltronde, rechts twee bedden met jonge planten. Een teeltronde duurt ongeveer 15 weken.
Plantmateriaal van een vorige teeltronde wordt gebruikt als compost voor de nieuwe.


Klaar voor verzending.

Proflora
Beide bedrijven zijn ook te bezoeken op de Porflora, die op dit moment gehouden wordt in Bogota, Colombia. Later volgt op deze plek een uitgebreide fotoreportage.