Ramen open voor efficiënter gebruik Ventilation Jet/Airmix
Voor tuinders met een Ventilation Jet of Airmix wordt de ontvochtigingscapaciteit bepaald door de capaciteit van de inblaasventilator (m3/m2/uur) en het AV verschil (gram/m3) tussen kaslucht en de lucht boven de doeken. Daar waar de luchtvochtigheid ondanks het gebruik van deze apparaten te hoog blijft kan de ontvochtigingscapaciteit vaak worden vergroot door het absoluut vocht boven het doek te verlagen door de ramen open te sturen.
Onderstaande tekening laat een voorbeeld zien van een tuinder die problemen had met te hoog vocht in de kas (19.6°C en RV 93%). Het absoluut vochtgehalte boven het doek was 12.8 gram/m³. Deze tuinder met een inblaascapaciteit van 7 m3/m2/uur, kan in deze situatie 19.6 gram/m2 (7 x (15.6-12.8)) ontvochtigen. Als deze tuinder maximaal zou ventileren kan het AV boven het doek bijna gelijk worden aan het AV buiten. Dan zou hij 46.2 gram/m2 (7 x (15.6-9)) kunnen ontvochtigen. Zijn ontvochtigingscapaciteit wordt dan meer dan verdubbeld bij gelijkblijvend toerental van zijn ventilator.
Volgens de uitstralingsmonitor verdampt een tomatenplant die ’s nachts belicht wordt met 200 µmol/(m² s) met verduisteringsdoek bij een luchtvochtigheid van 90%, rond de 45 gram/m2/uur. Bij ruim ventileren boven het doek zou deze tuinder in deze omstandigheden de luchtvochtigheid in de kas onder de 90% kunnen krijgen. En mogelijk zou een kleine schermkier hier nog 1 of 2 %-punt vanaf kunnen halen.
Naast het monitoren van de AV-verschillen is het ook erg belangrijk dat de sturing van zowel de schermen, ramen en ventilatoren zodanig ingesteld staan dat er een stabiel kasklimaat ontstaat. Aangezien deze 3 systemen ieder afzonderlijk de luchtcondities (zowel temperatuur als RV) boven het scherm als van de kaslucht aanpassen is het erg belangrijk dat deze stuurmiddelen elkaar niet tegenwerken maar elkaar juist versterken om een stabieler kasklimaat te krijgen. Mocht men hier problemen mee ondervinden dan is het raadzaam om samen met de klimaatcomputerleveranciers alle instellingen nog eens door te lopen.
Bron: Kas als Energiebron (Bram Vanthoor)