Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het wetenschappelijk wel en wee van de luchtzuiverende plant

Binnen het project ‘Plantkampioen luchtzuivering’, een publiek-private samenwerking, is een literatuurstudie uitgevoerd naar de meest recente bevindingen over de mogelijkheid van planten om lucht binnenshuis te zuiveren. Er is gezocht in wetenschappelijke publicaties, vakbladen en tuinbouwrapporten.

Het algemene beeld is dat planten in zekere mate Vluchtige Organische Stof (VOS) kunnen opnemen zonder zelf schade te ondervinden. De opnamemechanismen verschillen tussen typen VOS. Hydrofiele VOS zoals formaldehyde worden vrij goed door het blad verwerkt, terwijl lipofiele componenten via andere routes worden opgenomen. Verschillen tussen plantensoorten houden verband met de hoeveelheid blad, de huidmondjesopening, de waslaag en de beharing. Naast de groene plantendelen spelen ook de wortels, de micro-organismen en het substraat een rol in de luchtzuivering.

Het onderzoek in plantkamers leverde vooral resultaten over de kortdurende opnamen door planten, maar over de lange termijn effecten en de onderliggende mechanismen is nog weinig bekend. Het onderzoek naar opschaling van lab- naar praktijksituaties is nog weinig ontwikkeld.

Enkele goede studies laten veelbelovende resultaten zien, maar veel onderzoek is matig onderbouwd. Meer onderzoek is nodig om de labproeven te kunnen extrapoleren naar de praktijk.

Download de volledige studie hier.
Publicatiedatum: