Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Video : de bijzondere orchideeëncollectie van de Hortus

Heel veel orchideeën zijn helemaal niet zo bijzonder als men denkt. Sommige soorten groeien als onkruid en dat gebeurt zelfs in de Hortus Botanicus in Leiden. Aldaar heeft men van de 25.000 à 30.000 planten die deze grootste plantenfamilie rijk is, er zo'n 4000 staan.

In Leiden verzamelt men deze orchideeën voor wetenschappelijk onderzoek en in onderstaande video komt men er allerlei leuke wederwaardigheden over aan de weet. Zo vindt men er 50 verschillende soorten vanille, waarbij men onderzoekt wat de precies chemische samenstellingen zijn. En wist u dat er elke dag weer ongeveer 200 orchideeën in bloei staan? Of dat er zelfs af en toe nieuwe soorten worden ontdekt? Er zitten zelfs exemplaren tussen, waarvan er soms maar een van in cultuur bekend is in de hele wereld.



Ook maken we kennis met Ed de Vogel, een man die meer dan 15 jaar in de Aziatische tropen rondreisde, 8 jaar in de jungle kampeerde, over de jaren 15.000 levende orchideeën mee naar huis (ie, de Hortus) nam en 10.000 herbaria maakte. En vertelt Esmee Winkel, waarom we eigenlijk nog tekeningen maken van (nieuwe) planten. Dat blijkt namelijk verschillende voordelen te hebben, zoals het feit dat schade verhuld kan worden en bladeren en takken kunnen worden gedraaid, iets wat met video en camera niet te doen is.



Klik hier voor meer informatie over de Hortus Botanicus Leiden
Publicatiedatum: