Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje op de Poolse Groothandelsmarkt

Tholen - Een bloemenbeurs over de grens is ook een mooie gelegenheid voor een marktbezoek. Even neuzen in de groothandel, de bouw- of supermarkt en bij de bloemist. Hoe staat het product erbij, wat er sinds het van het verlaten van de tuin in de keten mee gebeurd is, wat het mag kosten en wat triggert de consument er de bloem of plant aan te schaffen? Tijdens de Flower Expo Polen in Warschau maakten enkele handelaren en kwekers van de gelegenheid gebruik de sierteeltverkoop in kaart te brengen. Op één zo'n rondje, langs groothandelsmarkt Bronisze, groothandelscentrum Tomaszewski en enkele bouw- en supermarkten, schoot ondergetekende links en rechts wat plaatjes.

Een impressie van de Flower Expo Polen vindt u hierDe groothandelsmarkt Bronize is voor Warschau en de wijde omgeving dé plek voor met name bloemisten om hun producten in te kopen. Met op het terrein eveneens enorme hallen voor groenten en fruit doet het sterk denken aan het Parijse Rungis, dat weliswaar nog een maatje groter is, maar er ogenschijnlijk niet veel voor onder doet.Er stond veel handel - 'meer dan voorgaande jaren op precies deze dag', aldus en van de kwekers. Misschien dat er door de groothandel iets te enthousiast was ingekocht voor de eerste schooldag van afgelopen maandag (wij waren er op vrijdag 1 september).De kwaliteit is erg wisselend, maar duidelijk te zien is hoe lastig een kwetsbaar product als de phaleanopsis het in de keten heeft. Vaak staat het te droog, heeft het al knoppen laten vallen en zijn bloemen beschadigd. En doen stickertjes van de strekking 'op de vensterbank nog minimaal zus of zo lang mooi' wat cynisch aan.De bloemen- en plantenhal doet sterk denken aan de cash & carry's bij FloraHolland. Een van de grote Poolse kwekers - JMP Flowers, een kweker die in techniek en productie niet onderdoet voor de high-tech Nederlandse orchideeënkwekers - heeft op Bronisze en op verschillende locaties door het land eigen shops op groothandelscentra. JMP Flowers doet in orchideeën, anthurium en rozen.


Tomaszewski


Tomaszewski is naar eigen zeggen de grootste distributeur van potplanten in Polen. Het bedrijf heeft door het land meerdere vestigingen. Op de locatie in Warschau worden de logistieke activiteiten gecombineerd met een eigen tuincentrum. Een van de dingen die opviel, was de enorme hoeveelheden heideplantjes (plaatje rechtsonder). Hier, maar ook in de verschillende tuincentra, struikelde je erover.De Duitse bouw- en tuincentrum keten Obi is ook in Polen goed vertegenwoordigd. Maar de nadruk ligt toch duidelijk meer grasmaaiers dan op groene planten - de sierteelthoek was vrij bescheiden, en ook viel het op dat achter de winkel planten in de uitverkoop staan, waaraan niet meer te zien is of die een jaar geleden nu een orchidee of cactus waren. Voor de producten die als premium quality worden aangeboden lijkt de kwaliteit het praktisch nergens te halen bij dezelfde type winkels in Nederland. Prijzen zijn daarentegen vergelijkbaar maar voor de doorsnee Pool, die wat minder te makken heeft dan de doorsnee Hollander, hoog.Het groepje: Margit Wouters van Kwekerij Wouters, Rico Fransen van Fransen Orchideeën en Arno Hueting van plantenkwekerij Leo Ammerlaan lieten het oog, onder de bezielende leiding van verkoper bij Royal FloraHolland Ruud van Emmerik, langs de schappen gaan.