Tholen - De tweede editie van de Flower Expo Polen zit erop. Geen mensenmassa's en ook geen beurs die uit zijn voegen barst, maar tegelijkertijd wel een beginnend en dynamisch geheel met toekomstmuziek, zo is de beurs aardig samen te vatten. Daarom zijn de standhouders gematigd positief en liepen we verschillende mensen en bedrijven tegen het lijf, die op de beurs poolshoogte kwamen nemen. 'We spelen met de gedachte misschien volgend jaar toch ook maar een standje te reserveren, want ja, die Poolse markt, die groeit toch als een tierelier', zo is het idee.


Van linksboven mee met de klok: Team OZ Flowers en rozenkwekers Remco van der Arend en Loek van Adrichem; Otti Blok (Zentoo) en Jeroen Steenbergen (Deliflor); Mike v/d/ Knaap en Agnieszka Baras, Van den Bos Flowerbulbs; en een van 's lands grootste kwekers, Griffoen Plants

Klik hier voor onze fotoreportage

Nederland pioniert op met name het vlak van de snijbloemen en de tropische planten. Op buitengoed gebied zijn de Hollanders al decennia op de markt vertegenwoordigd, maar zij zijn in dat gebied slechts een van de partijen die er toe doen. De Polen zelf hebben overigens zelf een grote boomkwekerij sector. Tropische producten en hightech productiebedrijven zijn er traditioneel weinig (hoewel er de afgelopen jaren wel enkele hightech bedrijven bijgekomen zijn). Maar zeker op bloemengebied moeten Nederlandse kwekers rekening houden met sterkt buitenlandse - Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse - concurrentie. Voor een uitgebreidere impressie, zie ook dit artikel.


De Del Golfo groep, die het assortiment van ongeveer 200 Italiaanse kwekers vertegenwoordigt; Green Partners, de enige (op grote schaal dan) boekettenmakers in Polen; Nico Kortekaas, met een noviteit van Kwekerij Zeurniet, de Sansevieria Masoniana Victoria; en Van Vliet Flower Group, bloemenimporteur uit Zuid-Amerika.


Klik hier voor onze fotoreportage