Tholen - De 35ste editie van Plantarium is van start gegaan. In Boskoop verzamelt zich traditioneel het complete boomkwekerijvak, waardoor bezoekers een indruk krijgen van alles wat Nederland op dit vlak te bieden heeft. Dat is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven, waardoor je links en recht een woordje Duits, Frans en andere talen kunt horen. Bezoekers komen verder ook uit Scandinavië, Zuid- en oost Europa en zelfs Azië. In combinatie met Groen-Direkt, een handelsbeurs waar kwekers de waren op de planken hebben en handelaren bestellingen komen plaatsen, is is het een beproefd en geslaagd concept.


Van linksboven mee met de klok: medio oktober opent Wildkamp een nieuwe vestiging in Boskoop; Dominique Julius begint zijn eigen online marktplaats genaamdn Hortistock; Danziger en Florensis presenteren hun assortiment en noviteiten voor de groensector.

Klik hier voor onze fotoreportage

Toch zijn er dit jaar beduidend minder stands. Opvallend, want gezien de economische ontwikkelingen zou je het omgekeerde verwachten. Een echte verklaring is niet voorhanden, niet bij de organisatie en ook niet bij standhouders en bezoekers. Van de andere kant is meer ruimte vrijgemaakt voor gezamenlijke promotie in zogenaamde Houses of Inspiration: thematisch ingerichte stands, met daarin het groen en de toegevoegde waarde van veel van de aanwezige bedrijven.


Team AgrowTeam, gespecialiseerd in de foliekassen; team Elburg-Smit; Diantha Slingerland en Reinier van Rijssen van Plantpp; en een nieuw gezicht bij Haifa, Fonny Tuijtelaar

Ook werd uitgepakt met de 'Inspiratie Tuinen'. In het kader van het thema van Plantarium ‘Stories’ hebben vier tuinontwerpers acht inspiratietuinen ontworpen, waarbij elke tuin is gekoppeld aan een bekend iemand en de tuinen het verhaal erbij vertellen. Van elke persoon is één kenmerkend aspect, samengevat in één woord, herkenbaar weergegeven in de inspiratietuin. De personen die zijn gekoppeld aan de tuinen zijn: Walt Disney (Fantasie), Mozart (Geniaal), Joop Zoetemelk (Eenvoud), Salvador Dali (Ongewoon), Don Quichot (Strijd), Nelson Mandela (Samenbrengen), Anne Frank (Verlangen) en Annie M.G. Schmidt (speels).


En waar groen is, daar is Rob Verlinden (foto is van Robin van der Meer, van Florist Holland, met een van de patio gerbera's)

Klik hier voor meer foto's

Prijzen
Eveneens traditioneel - en welke beurs heeft het niet - zijn er prijzen voor mooiste stand, mooist introductie, mooiste concept, etc. De stand van Duif International uit Aalsmeer is uitgeroepen als Beste Stand bij de Toeleveranciers. Bij de groene deelnemers ging deze prijs naar F.N. Kempen BV uit Mijdrecht. Hydrangea macrophylla 'Jong 01' (Lady Mata Hari) is uitgeroepen tot beste Noviteit Plantarium 2017. De plant werd ingezonden door De Jong Plant B.V. uit Boskoop. Cercis canadensis 'The Rising Sun' van Joh Stolwijk & Zn. uit Boskoop heeft in de categorie Tuin-, balkon- en terrasplanten de Plantarium persprijs gewonnen. In de categorie concepten ging deze prijs naar FleuraTerrazza concept van Van der Starre uit Boskoop.