Een etiket dat aan de plant vastzit zonder elastiek, stok of clip en dat onder alle omstandigheden duidelijk zichtbaar blijft. Dit waren enkele van de belangrijkste vereisten van Nederlandse verpakkingsfabrikant Flora MGB bij het ontwerpen van een nieuw plantenetiket. Na een paar maanden onderzoek creëerden ze een etiket dat aan alle eisen voldoet en die ze 'Chimpy' hebben genoemd. De lancering was eerder dit jaar op de FlowerTrials en ook op Plantarium, enkele weken terug in Boskoop, werd de Chimp in de schijnwerpers gezet.

Dannie Pilaet en Peet Romijn, Flora MGB, vorige week op Plantarium

Etiketontwerp
Chimpy is een nieuw type etiket omdat er geen elastiek, stok of clip nodig is om het aan de plant te bevestigen. Pilaet: "Dankzij een incisie aan de boven- en onderkant van het etiket kan het direct aan de stam van de plant of boom bevestigd worden waardoor het duidelijk zichtbaar is. Nadat het is vastgemaakt, is het bovendien erg stabiel en blijft het onder verschillende weersomstandigheden vastzitten.” 


"De 35x100mm is zeer geschikt voor orchideeën. De etiketten van 65x110mm zijn geschikt voor de meeste planten."

Materiaal
Naast het ontwerp is ook het materiaal anders dan van gewone etiketten. "Chimpy labels zijn gemaakt van polypropyleen in plaats van polystyreen, waar de reguliere stoketiketten van gemaakt zijn. Qua prijs zal het een aantrekkelijkere optie zijn voor kwekers."


"We kunnen op verzoek elk gewenst etiketformaat maken," aldus Pilaet.

Acceptatie
Hoewel dit etiket een innovatieve oplossing is met verschillende voordelen, verwacht Pilaet dat het even zal duren voor de sector het omarmt. "Veel kwekers gebruiken al jaren dezelfde etiketten op hun planten. Het is iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en we verwachten niet dat kwekers dit van de ene op de andere dag zullen veranderen. We zien echter ook dat veel kwekers op zoek zijn naar innovatieve oplossingen en daarom geloven we zeker dat dit etiket een succes kan worden.”


...en hier eerder dit jaar op de FlowerTrials.

Voor meer informatie:
Flora MBG
Dannie Pilaet
Email: d.pilaet@floramgb.nl
www.floramgb.nl