Afgelopen weekend vond in Columbus, Ohio wederom de Cultivate plaats. Deze beurs, sowieso al een van de grootste tuinbouwbeurzen van Noord-Amerika, was dit jaar met maar liefst 30% gegroeid t.o.v. voorgaande edities.

Op de Cultivate kan met name de kassenbouw en -techniek zich een goed beeld vormen van de markt. Wat is er gebouwd, wat gebeurt er nu, wat zit er in de pijplijn? En het valt op dat men, evenals hier, op het Noord-Amerikaanse continent allerminst om werk verlegen zit.

De oorzaak hiervoor lijkt hem vooral te zitten in het feit dat de vraag voor 'home-grown veggies and plants' maar blijft stijgen. Daarnaast is er in de VS en Canada, sinds de legalisatie van de kweek ervan, een heuse marijana-boom gaande. En weer daarnaast profiteert, eveneens als hier, de industrie van een wereldwijd stijgende vraag naar alles wat met tuinbouw te maken heeft.


Kees van Beek of Modiform, Jeroen de Kuijer van HilverdaKooij, Tristan Koop van Sion en Reinier van Rijssen en Peter van Rijssen van Concept Plants.

Op de beurs is ook tuinbouw Nederland traditioneel goed vertegenwoordigd. Dit jaar waren er 35 Nederlandse bedrijven. Onze collega's van HortiDaily en FloralDaily waren voor verslag aanwezig en maakten er een uitgebreide fotoreportage. Om hierin wat orde aan te brengen doen we dat in twee delen: een waarin in het bijzonder bedrijven uit de sierteelt centraal staan, en een tweede waarin de kassenbouw & -techniek een centrale plaats innemen.


Wim van der Meyden en Raymond van der Berg van de ISO Group, Johan Mak en Kathy McKay van Flamingo Holland, Lou Vergeer, Olga Starz en Arno Rijnbeek van Rijnbeek en Judy Born van Florist Holland.


Bernard Chodila en René de Hoed van Gediflora; Greg Dedman van Takii Seed; John Bijl, Ellen Kraaijenbrink en Menno Schutte van Vitro Plus (samen met Peter en Derrick van Hawaiian Sunshine Nursery); en Johan Roelandt en Guido Veeken van Sande Calla Supply.

Flower Run
En dan was er nog de traditionele Flower Run hardloop wedstrijd voor standhouders. Op zondag ochtend werd 5 km afgewerkt in het Scioto Audobon Metro Park, Columbus. Deze loop wordt elk jaar weer georganiseerd door Luxfora, GIE Media en AmericanHort, en is vooral bedoeld als leuke manier om contacten op te doen. De run werd gewonnen door Josh Zielinski in een tijd van 17:44, maar met 21:55 mag de tijd van onze redacteur Boy de Nijs er ook wezen. Een impressie van de loop vindt u hier.