Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ken Kunieda, Rose Farm Keiji, Japan

"Japanse Wabara tuinrozen gaan de wereld veroveren"

"Wabara wordt een wereldwijd merk." Dit zijn de ambitieuze woorden van de Japanse veredelaar en kweker Ken Kunieda van Rose Farm Keiji. Het merk Wabara bestaat uit Japanse varieteiten tuinrozen met ongebruikelijke vormen en geuren, die momenteel door vijf kwekers, waaronder Rose Farm Keiji, worden gekweekt. Uhuru Flowers, kweker in Kenia, is de jongste bij de groep aangesloten kweker en zette in maart 2017 de eerste stelen op de markt.


Ken Kunieda van Rose Farm Keiji en Ivan Freeman van Uhuru Flowers bij de IFTEX 2017 in Nairobi, Kenia.

Wabara merk
Kunieda's vader veredelde tien jaar geleden een geurige tuinrozenvariëteit en noemde deze Wabara. Deze naam is een samentrekking van twee Japanse woorden: Wa en Bara. Wa betekent 'Japans', maar omvat een cultureel concept dat meestal in het Engels wordt vertaald als 'harmonie'. Het impliceert 'een vreedzame verbondenheid en overeenstemming binnen een sociale groep waarin leden het voortzetten van een harmonieuze gemeenschap boven hun persoonlijke belangen stellen', aldus een zekere definitie. Bara is de Japanse naam voor roos.



Wereldwijd merk
In de daaropvolgende jaren voegde de vader van Kunieda meer variëteiten toe en werd het Wabara merk gecreëerd. In Japan zijn de rozen nu al enkele jaren een begrip en daarom zoekt men steeds meer het buitenland op. Kunieda: "We hebben aan de vraag in Japan voldaan en we willen graag meer mensen van dit merk laten genieten. Bovendien zien we dat de populariteit van tuinrozensoorten wereldwijd toeneemt. Daarom zijn we begonnen kwekers in verschillende delen van de wereld te zoeken en deze het exclusieve recht te geven om onze rozen te kweken." Momenteel zijn dit vier kwekers, een in de Verenigde Staten, een in het Verenigd Koninkrijk, een in Colombia en een in Kenia.



Uhuru Flowers
Uhuru Flowers, de kweker in Kenia, is net lid van de groep geworden en heeft het exclusieve recht om Wabara rozen in Afrika te kweken. Ze zijn gevestigd in Timau, op een hoogte van 2600 m boven zeeniveau en kweken rozen in kassen van 18 ha. Na een jaar de Wabara variëteiten te hebben uitgeprobeerd hebben ze de 14 beste rassen uitgekozen en besloten om een extra kas van 1,5 ha te bouwen voor de teelt van deze rozen. "Momenteel wordt 0,75 ha gebruikt voor de teelt van Wabara rozen, dus we hebben nog ruimte om uit te breiden," vertelt Ivan Freeman, eigenaar van Uhuru Flowers. "Het is een kwestie kiezen uit de verschillende varieteiten."



In Europa worden de Wabara rozen van Uhuru Flowers onder andere via Parfum Flower Company verkocht. Ook verzendt de kweker regelmatig vrachten naar Hong Kong. "De komende maanden zullen hier meer bestemmingen bijkomen," aldus Ivan.

Toekomstplannen
Naast uitbreiding van de exportmarkten zullen Uhuru Flowers en de andere teeltbedrijven in de groep investeren in de promotie van het merk. "We willen het een bekend internationaal merk maken en om dit te bereiken is meer promotie nodig," aldus Kunieda.



Gevraagd of Kunieda van plan is om met meer kwekers in zee te gaan, antwoord hij: "Ja, maar voorlopig heb ik in Ivan en Jose Azout (van Alexandra Farms in Colombia) en onze partners in het VK en de VS al de beste partners gevonden."



Volgens hem hebben de in Kenia en Colombia geteelde Wabara rozen een sterke stam, een frisse kleur en grote bloemen. In Japan gekweekte Wabara rozen hebben dunnere stammen en kleinere bloemen en voelen “emotioneler, dus – bij wijze van spreken – ‘natuurlijker’ aan”. Daarom is Kunieda ook op zoek naar kwekers die de rozen op deze manier willen en kunnen kweken.

Voor meer informatie:
Rose Farm Keiji.
Ken Kunieda
Email: ken.kunieda@rosefarm-keiji.net
www.rosefarm-keiji.net

Uhuru Flowers Ltd
Ivan Freeman
Email: ivan@uhuruflowers.co.ke
www.uhuruflowers.com



Publicatiedatum: