Twintig jaar geleden, in 1997, werd na overleg tussen de beroepsorganisaties van telers en handelaars, onderzoekers en voorlichters, beslist de productie van kwaliteitsazalea’s te stimuleren via het Project Azalea Kwaliteit, het PAK. Er werd een bestuur en een adviesgroep (bestaande uit oud-telers, voorlichters en onderzoekers) geïnstalleerd. Het secretariaat en de boekhouding zijn in handen van het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt, Destelbergen).Azalea’s van aangesloten telers worden minstens 4 x per jaar gecontroleerd op kwaliteit. Hierbij wordt de nadruk gelegd op mooi uniform uitgegroeide planten, vrij van onkruid en met een gegarandeerde homogene en rijke bloei. Via da PAK-code is de traceerbaarheid van elke plant gegarandeerd.

Ondertussen zijn we 20 jaar verder en is de vereniging zeer actief. De aangesloten leden-telers vertegenwoordigen een productie van ongeveer 20 (van de in totaal 30) miljoen azalea’s op jaarbasis.

14 juli 2017
Op 14 juli eerstkomend vieren de azalea-telers feest. Hun kwaliteitssysteem, uniek in Europa, dat de topkwaliteit en traceerbaarheid van de Gentse azalea garandeert, bestaat 20 jaar. Het feest gaat door in het Kasteel van Saffelaere. In de namiddag houden ze een uitgebreide discussie over hoe ze de komende 20 jaar deze Gentse azalea nog beter kunnen positioneren in de markt en hoe het onderzoek hen hierin kan helpen. ’s Avonds presenteren ze eerst de belangrijkste conclusies van de namiddagdiscussie en schuiven ze aan voor een gezellig samenzijn en diner.Europese erkenning
Een plant die bij de teler geteeld werd onder de strenge PAK-normen kan in bloei verkocht worden als een Gentse azalea. Wel enkel azalea’s die geteeld zijn en in bloei getrokken werden in Oost-Vlaanderen mogen als Gentse azalea in de handel worden gebracht. Het product met de verplichte verwijzing naar het PAK is gebouwd op dit sluitend controlesysteem en steeds traceerbaar, een uniek systeem voor azalea’s in Europa. De Gentse azalea ontving daarom in 2010 een erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding in Europa. Het is daarmee het eerste sierteeltproduct binnen de EU dat dit label kreeg!

Gentse azalea
Een Gentse azalea herken je aan het ‘Gentse azalea’-etiket of aan de BGA-stempel op de achterkant van het plantetiket van de erkende telers en handelaars. De erkende telers garanderen je een Gentse azalea van topkwaliteit. Een op en top sierteeltproduct van eigen bodem, met een Europese titel! De Gentse azalea past wonderwel in een eigentijds interieur. Een product dat klasse uitstraalt en meer dan je dag kleurt.

Voor meer informatie, surf naar www.gentseazalea.be