Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reisje langs de Keniaanse veredelaars

Tholen - In Kenia bereiden kwekers en veredelaars zich voor op de grootste rozenbeurs ter wereld: de IFTEX. In de aanloop er naar toe neemt een deel van het bezoek, bestaande uit klanten en handelaren van over de hele wereld, de gelegenheid te baat diens leveranciers te bezoeken. Ook wij waren in de gelegenheid een kijkje in de Keniaanse veredelaarskeuken te nemen, waarvan hieronder een impressie.

Nergens ter wereld worden meer rozen geweekt dan in Kenia. In tegenstelling tot Colombia, een goeie tweede, groeit het areaal er ook nog altijd. Dit jaar is dat wat minder, weet Haiko Backer van Schreurs, omdat er binnenkort verkiezingen zijn en dat met de nodige onrust gepaard gaat. Maar zijn die kaarten weer geschud, dan komen op enigszins raadselachtige wijze de wil en de middelen te investeren weer boven en trekt die groei weer aan. Zo gaat dat altijd, vertelt hij en met zelf 17 tropenjaren achter de kiezen kan hij erover meepraten. Bovendien is er ruimte voor uitbreiding en zijn de redenen, die maakten dat Kenia überhaupt tot bloemenproducent is uitgegroeid, onveranderd: de evenaar, de zon en de hoogte. Lake Naivasha, de voornaamste waterbron, gaat ook nergens heen en de politieke en economische situatie zijn overwegend stabiel. Daarnaast weten 'ze' hier goed hoe het moet: t.o.v. Colombia worden doorgaans beduidend meer stelen de meter geproduceerd.


Haiko Backer en collega ter plaatse Etna.


De kwestie van het namen geven is overal anders. Na een hele serie variëteiten Date's (Date!, Double Date!, Update!, etc.), kwam een kweker op het lumineuze idee er een 'Marry Haiko!' te noemen.



Naast de farm is onlangs een enorm bassin aangelegd: 14 meter diep en al het water dat op de omliggende farms valt, zal hierin samenvloeien. Hij is net af.


Interplant is, met een martkaandeel van zo'n 90%, de koning van de trosroos. In de showkas dan ook vooral trosrozen, waar de heren op de foto - vlnr GM Gavin Mouritzen, CEO Robert Ilsink en teeltman George Hopf - dan ook niet zonder trots over vertellen.





NIPT is een van de weinige grote, niet-Nederlandse (of Duitse) veredelaars. Het Frans-Italiaanse familiebedrijf wordt geleid door o.a. Alessandro Ghiome en heeft vooral naam gemaakt als specialist op het gebied van geurende tuinrozen.




Bij Dümmen Orange gaan, het zal niemand verbazen, de ontwikkelingen hard. De voormalige vestiging van Olij Roses is nu de headquarters: men is druk aan het verbouwen en upgraden. Aan de achterkant wordt anderhalve hectare bijgebouwd en bovendien worden er zowel de nodige onderstammen als uitgangsmateriaal geproduceerd. Een tweede locatie even verderop gaat binnenkort sluiten. De daar plaatsvindende activiteiten zullen naar hier worden overgeheveld. Op de foto commercial director Ringo Veenman.







De Ruiter Innovations BV, tot slot, is al 20 jaar in Kenia gevestigd. Het is in het land misschien wel de grootste: veel van de kwekers rond Lake Naivasha hebben variëteiten van De Ruiter in het assortiment. Bijzonder is ook de locatie: het ligt tussen het meer aan de ene kant en een wildreservaat aan de andere. Juist op deze plaats is een soort wildpassage, waardoor je om het bedrijf met regelmaat zebra's, antilopen, verschillende apen, wilde zwijnen en soms zelf giraffen voorbij ziet komen. Op de foto Robin Letcher en Edward Agg Manning.