Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks onzekerheid Brexit toch meer bloemen verkocht in VK

Britten lijken weer meer te besteden aan bloemen en planten. Zeker tijdens Moederdag en Valentijnsdag. Dit is de conclusie van een marktbezoek afgelopen voorjaar 2017 aan het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens het marktbezoek aan de Cash&Carry's en de bloemisten rondom Londen werd duidelijk dat er rond de feestdagen goed verkocht is. Ondanks de onzekerheid, die Brexit met zich meebrengt, hebben deze bedrijven toch een omzetstijging gerealiseerd in Q1.


foto credits: Royal FloraHolland

Grootste stijging bij seizoensbloemen
Traditioneel gezien wordt de top 10 snijbloemen in het Verenigd Koninkrijk aangevoerd door de Roos, Chrysant, Lelie en Anjer, maar de laatste twee jaar ziet men dat de seizoensbloemen zoals Tulp en Amaryllis en jaarrondproducten zoals de Gerbera en de Lisianthus hard gestegen zijn. Zo'n 50% tot 70% wordt tegenwoordig via de webshop van de Cash & Carry besteld en bezorgd. Hierdoor komen steeds minder bloemisten fysiek naar de Cash & Carry toe.

New Covent Garden Market opent op nieuwe locatie
De grootste groothandelsmarkt van het Verenigd Koninkrijk: New Covent Garden is op 3 april 2017 verhuisd. Royal FloraHolland bezocht samen met een aantal kwekers deze nieuwe, mooie en frisse locatie. De nieuwe groothandelsmarkt bestaat uit ongeveer 25 bloemen- en plantenhandelaren en een paar hardware en potterie leveranciers. Veel handelaren geven aan het eerste kwartaal van 2017 met positieve cijfers te hebben afgesloten ten opzichte van vorig jaar.

Hoog gesegmenteerde bloemist in de lift
Tijdens het marktbezoek zijn veel hoog gesegmenteerde bloemisten in London bezocht. Deze bloemisten zijn toonaangevend voor de totale markt. Veel lokale kleinere bloemisten kijken naar deze bloemisten en pikken hier de trends op. Uit de verschillende interviews werd duidelijk dat men een positief eerste kwartaal heeft gedraaid. Dit is met name te danken aan de momenteel nog toenemende economie. Van een Brexit is nog weinig te merken, met uitzondering van de schommelende pond. De bloemisten zien voornamelijk een stijging in de zakelijke en evenementenmarkt. Veel bedrijven, hotels en horeca gelegenheden hebben weer budget om sierteeltproducten aan te schaffen en de vraag naar abonnementen neemt toe zeggen de handelaren; "Britten willen graag worden opgevrolijkt met bloemen in deze roerige tijden van onzekerheid, oorlog en aanslagen".

Supermarkt verliest marktaandeel aan online
Het supermarktkanaal is en blijft het belangrijkste aankoopkanaal voor bloemen in het Verenigd Koninkrijk, zo'n 47% koopt bloemen via dit kanaal. Maar het laatste jaar lijkt dit afzetkanaal over zijn piek heen te zijn en vindt er een verschuiving plaats richting online en de hoogwaardige bloemist. Met name het online kanaal is behoorlijk toegenomen de afgelopen 5 jaar van 3% naar 13% in 2016. Het aantal online bloemenaanbieders is explosief gestegen en er is veel concurrentie.

Kansen voor exclusieve Nederlandse bloemen
Er zit nog volop groei in de Britse markt ondanks de naderende Brexit. De Britse consument houdt van bloemen en zal deze juist in roerige tijden blijven kopen. De groei is met name te vinden in het online segment en de hoogwaardige bloemist. De consument koopt meer via het online kanaal en er is meer vraag naar exclusieve bloemen door de bloemist voor de zakelijke en evenementenmarkt. Bloemisten zijn op zoek naar luxe, exclusieve bloemen die niet of in mindere mate bij de supermarkt te vinden zijn om zich zo te onderscheiden van de massa.

bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: