Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dossier oranje petunia : 100% zeker GMO

Hoe kan het dat een soort, waarvan bekend is dat die niet geproduceerd en verkocht mag worden, toch geproduceerd en verkocht wordt? Toch lijkt precies dat nu het geval te zijn met de oranje petunia, een overigens zeer klein product, maar toch 'gewoon' te vinden in het assortiment van een handvol veredelaars en kwekers.

Afgelopen week bracht het Finse bureau Evira het bericht naar buiten de verkoop van een aantal oranje petunia’s, die zowel daar als in veel andere landen binnen de EU verkocht worden, een halt toe te roepen. Dit omdat zij hebben vastgesteld dat er genetisch materiaal aanwezig is dat niet planteigen is, en omdat de verkoop van genetische gemodificeerde (GMO) planten binnen de EU verboden is.


foto: Twitter@Evira

Kan niet
Wat is er aan de hand? "Ik zie er eigenlijk maar een verklaring voor," vertelt Maarten Leune van Royalty Administration International. “Ervan uitgaand dat men te goeder trouw handelt, ga je terug redeneren: hoe werkt een veredelaar? Dan kan het niet anders of je komt tot de conclusie dat de kleur oranje altijd al recessief aanwezig is geweest, totdat deze door iemand is ontdekt.”

Deze conclusie doet bovendien sterk vermoeden, want wie zou er garen bij spinnen als het niet zo was? “Je zou echt met vuur spelen”, aldus Leune.

Zeker GMO
“Maar toch weten wij zeker dat we met GMO van doen hebben”, laat een onderzoekers van Evira desgevraagd weten. “In de bewuste planten hebben wij ‘foreign’ materiaal aangetroffen. Genen, die van nature niet voorkomen in de plant. Vermoedelijk komt de oranje kleur tot stand dankzij een mais gen, een gen dat vaker gebruikt wordt om het oranje te geven. Of het dat is of iets anders, daar kan men nog geen uitsluitsel over geven. Maar bewijs voor GMO is overtuigend geleverd."

Ook is interessant op te merken dat dit – het niet-bestaan van oranje in petunia – al jaren geleden is aangetoond. “Er zijn verschillende studies gedaan naar het genoom en kleuring bij bloemen en planten. Sommige van die onderzoeken stammen al uit de jaren 80 en 90. Nu hebben wij hier in Helsinki aan de agrarische universiteit ook een aantal specialisten op dit gebied in huis. Toen afgelopen zomer de hele stad vol stond met oranje petunia's is het balletje gaan rollen."

Verkoopstop
Verschillende veilhuizen hebben de verkoop van oranje petunia door de eigen verkoopkanalen een halt toegeroepen. Gisteren berichtte Veiling Rhein-Maas, in samenspraak met moederorganisatie Landgard en op aangeven van Duitse autoriteiten, de betreffende soorten te weigeren. Zojuist meldde Plantion hetzelfde te doen. Royal FloraHolland geeft aan de verkoop gewoon te zullen blijven faciliteren, zolang het vanuit de Nederlandse autoriteiten geen ander signaal ontvangt.