Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AllPlant verhuisd

AllPlant is verhuisd. In het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard heeft het bedrijf de nieuwe foliekascomplex in gebruik genomen. In de kas worden de allernieuwste technieken op slimme wijze gecombineerd. De verschillende innovaties samengevoegd leveren een kas op, die bijna energieneutraal is en een ideale broedkamer voor de jonge tuinplanten die AllPlant opkweekt uit weefselkweek. "Deze kas gaat heel stimulerend werken voor planten en mensen", zegt directeur Simon Gootjes overtuigend.De bouw van kas en kantoor aan de Noord Scharwouderpolderweg 7 in Heerhugowaard is probleemloos verlopen, vertelt Simon Gootjes. "Dit jaar is voorbijgevlogen. In korte tijd ging het van een plan in ons hoofd, naar een plan op papier en nu is het werkelijkheid. We zijn heel blij met het eindresultaat. De kas is geworden zoals we het voor ogen hadden. Ik ben trots op alle medewerkers, bouwpartners en toeleveranciers. We hebben dit met elkaar gerealiseerd. We merken nu al dat dit veel prettiger werkt voor mens en plant. De interne lijnen zijn korter, we hebben overzicht en het klimaat voor de jonge planten kunnen we nu optimaal afstemmen. Het Altongebied is de meest ideale locatie voor ons. We denken goed te passen bij de ondernemers die er al zitten en hopen dat we met hen kunnen samenwerken op het gebied van transport, uitwisseling van kennis en energie. Bovendien staan er hier interessante projecten op stapel, zoals de aanleg van een glasvezelnet en de mogelijke aansluiting op het warmtenet van HVC.’"Primeur
Nog niet eerder is in Nederland een dergelijke foliekas gebouwd, waarin op deze manier nieuwe en bestaande technieken worden toegepast en samengevoegd. Het levert een kas op die volledig aansluit bij de teelttechnieken van AllPlant. "Op één punt is de hele kas te overzien. Het is een geweldig gezicht." De verhuizing is goed gegaan. "De opstart in zo’n nieuw complex is altijd hectisch, maar behalve de gebruikelijke opstartproblemen waren er geen calamiteiten. Het is nu het spel om te zorgen dat het klimaat in de kas optimaal wordt voor onze jonge planten. Elke afdeling in de kas wordt apart gestuurd. We moeten nu gaan uitzoeken hoe het klimaat reageert op bepaalde instellingen."Gunstige invloed op planten
De eerste voorraad jonge planten begint voorzichtig te groeien in de nieuwe kas. "De start lijkt veelbelovend. De eerste productie ziet er goed uit. Die lijkt iets regelmatiger en er is minder uitval. De jonge planten zien eruit alsof ze het naar hun zin hebben. Ze lachen ons tegemoet. Maar voordat we dat echt zeker weten, gaan we nog een aantal spannende maanden tegemoet. Als we één seizoen gedraaid hebben, wordt echt duidelijk wat het effect is."

Van couveuse naar de harde buitenwereld
AllPlant kweekt voornamelijk vaste tuinplanten voor professionele kwekers. Jonge planten, niet uit zaad of stek, maar uit weefselkweek in een laboratorium. Gootjes: "Veredelaars ontwikkelen nieuwe plantensoorten. Vervolgens produceren wij die in grote aantallen via weefselkweek, bewortelen die in onze kas en brengen ze als jonge plant naar de kwekers. We hebben ongeveer 400 soorten in ons assortiment, waaronder winterharde geranium, anemoon, Heuchera en Echinacea. Weefselkweek is vermeerderen onder steriele omstandigheden in een laboratorium. Daarna komen de planten bij ons in de kas, dat moet je zien als een couveuse. Daar zijn de omstandigheden voor het jonge plantje ideaal qua temperatuur en luchtvochtigheid. Ze gaan wortels maken, zelf voeding opnemen en assimileren. Maar uiteindelijk moeten ze opgroeien in de harde buitenwereld, waar het koud kan zijn, nat of juist droog. In verschillende stappen laten wij de planten wennen aan die omstandigheden." Als de jonge planten opgekweekt zijn bij AllPlant, worden ze geleverd aan kwekers in heel Europa."

Voor meer informatie:
Gootjes-AllPlant bv
Witte Paal 66
1742 NV Schagen
E: [email protected]
www.allplant.nl


Publicatiedatum: