Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterzuivering en -circulatie bij Ten Have Potplanten

Ten Have Potplanten in Honselersdijk van Dion en zijn neven Rob en Vincent ten Have telen op 4 ha jaarlijks 2,5 miljoen campanula’s en in de herfst nog 500.000 stuks cyclamen. De teelt in 11 cm potten vindt plaats op rolcontainers met eb en vloed bevloeiing en is volledig gesloten. Het bedrijf koopt voor de basislast aardwarmte van Green Well Westland. Een WKK (1,6 MW) levert de elektriciteit voor de belichting van de campanula’s in de winter.

Volledig recirculeren

“We recirculeren het teeltwater en hebben al vijf jaar geen water meer geloosd”, zegt Dion ten Have, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. “Voor iedere potplantenteelt is het mogelijk om 100% te recirculeren. Maar sommige telers durven dat niet vanwege bepaalde schimmelziektes, zoals pythium, phytophtora en fusarium, of bacteriën als erwinia, die met het gietwater meekomen.”



Geen ontsmetting water
Het potplantenbedrijf gebruikt water uit een regenwaterbassin. Bij een watertekort in een lange droge en hete periode schakelen ze over op slootwater. “Het nadeel van oppervlaktewater is dat het hier een hoge pH van 8 heeft. Verder is het goed te gebruiken en hebben we nog nooit last van ziektes uit het water gehad. Ontsmetten doen we dan ook niet”, meldt de potplantenteler.

Ophoping in teeltmedium
Het teeltwater is goed te recirculeren omdat de ballastzouten, zoals NaCl, en resten van gewasbeschermingsmiddelen, groei- en remstoffen zich ophopen in het teeltmedium, dat na 10 tot 12 weken met pot en al weg gaat. Ten Have: “Als we water moeten spuien, is dat vanwege een calamiteit of wisseling naar een potplantenteelt waarvoor een lagere EC-waarde van het voedingswater nodig is. Nu kunnen we nog ongezuiverd lozen op de rioolput, maar dat mag straks niet meer.”

Mobiele waterzuivering

Omdat het potplantenbedrijf geen water loost, gaan ze niet investeren in een zuiveringsinstallatie. “Als we toch water hebben om te zuiveren, laten we een mobiele installatie op een vrachtwagen naar het bedrijf komen. In de gevel moet nog wel een universele koppeling komen om de mobiele installatie op aan te sluiten. Tevens moeten we een tank aanleggen om het gezuiverde water in op te vangen, want dat is niet direct met grote hoeveelheden naar het riool af te voeren. Als het relais open staat kunnen we maar 0,5 m3/ha per uur in de rioolput lozen.”

Ten Have Potplanten heeft een relatie met Scholtes Loonbedrijf, die samen met Marel Loonwerk bezig is met het ontwikkelen van een mobiele waterzuiveringsinstallatie van Xylem Water Solutions.

bron: Glastuinbouw Waterproef
Publicatiedatum: