Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Bunnik, Bunnik Plants, over energiemanagement

"Op gebied van energie raak je als teler nooit uitgeleerd"

Fossiele brandstoffen worden schaars. Die constatering dwingt veel glastelers tot aanpassing van hun energiemanagement en tot nadenken over alternatieven. Potplantenspecialist Bunnik Plants in Bleiswijk is die ontwikkeling ruimschoots voor geweest. Het bedrijf krijgt zijn warmte al 20 jaar van de RoCa centrale, de warmte-krachtcentrale in Rotterdam. De CO2 komt van OCAP. Sinds enkele jaren liggen er bovendien 8.500 zonnepanelen op de kassen. "We hebben onze energiebehoefte dus zeer duurzaam ingevuld en wekken bovendien meer stroom op dan we zelf gebruiken", verduidelijkt Frans Bunnik.Duurzaamheid wordt bij Bunnik Plants met hoofdletters geschreven. "Daar moeten we met de hele glastuinbouw naartoe. De geplande warmterotonde in deze regio biedt bijvoorbeeld duurzame oplossingen voor veel telers. Een ketel moet dan, net als bij ons, alleen als noodoplossing fungeren."Ondanks dat het bedrijf al een voorsprong heeft op gebied van duurzaamheid, kijkt Bunnik Plants voortdurend naar nieuwe mogelijkheden, zoals geothermie en het gebruik van houtkachels. "Dat is een opdracht voor de gehele glastuinbouw, want daar liggen mooie marktkansen voor de sector. Met onze zonnecollectoren wekken we 1,8 megawatt op, waarvan een deel wordt teruggeleverd aan het net."

Om de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen ten volle te benutten is samenwerking met uiteenlopende partijen een vereiste, zo meent Frans Bunnik. "Initiatieven zijn er wel, maar de realisatie is vaak lastiger bijvoorbeeld vanwege de rol van de overheid. In de toekomst moeten we meer inzetten op energieclusters, met gemeenten en industrie. Het verwarmen van woningen met warmte uit de tuinbouw is een van de mogelijkheden. Hand in hand moeten we de aardbol redden en gehoor geven aan maatschappelijke ontwikkelingen."

Uiteraard volgt het Bleiswijkse bedrijf ook ontwikkelingen op gebied van diffuus glas en LED-belichting op de voet. "We hebben een proef liggen met diffuus glas en bij nieuwbouw is dat zeker een interessante optie. Voor het brede vlak van energiebesparing geldt dat je als teler nooit raakt uitgeleerd. Dat geldt ook voor LED's. Voor ons is het 15 jaar geleden dat we nieuwe kassen hebben gebouwd. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan en dat biedt voor de toekomst mooie kansen en uitdagingen."

De energievisie van Bunnik Plants is erg breed. "We kijken naar onszelf, naar de wereld en alles wat daar tussenin zit. Het werken aan een betere, schonere wereld is niet meer weg te denken uit onze bedrijfsfilosofie. Daar doen we ons best voor, maar daar hebben we alle partijen in de sector voor nodig. Onze klanten spelen daar ook een rol bij, want die stellen ook hun eisen. Dat maakt ons vak tot absolute topsport, want we willen elke dag de beste van de klas zijn."Die inspanningen worden onderkend, getuige ook de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. "Maar we zijn zelf ook trots op hetgeen we met een grote groep medewerkers hebben bereikt. Mensen in de glastuinbouw mogen best wat vaker voor hun hutje gaan zitten en genieten van hetgeen al is bereikt." Energiezuinige vrachtwagens, elektrische auto's voor de verkopers, 100% afbreekbare hoezen, potjes en dozen; al deze beslissingen onderstrepen het duurzame karakter van Bunnik Plants.

The Grower Files is een initiatief van Priva. In deze videoberichten 'van de teler voor de teler', geven de ondernemers ook een interessant kijkje in hun bedrijfsfilosofieVoor meer informatie:
Priva (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T +31 (0)174 522 600
F +31 (0)174 522 700
www.priva.nl

Publicatiedatum: