Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lewis Flowers & Fruit

Combineren van appelen-, peren- en chrysantenteelt

Familiebedrijf Lewis Flowers & Fruit teelt al sinds 1962 appelen een peren. Veertien jaar geleden werd het bedrijf uitgebreid met bloementeelt. In een kas van acht hectare worden dagelijks snijchrysanten geoogst.

Onderstaande artikel verscheen eerder in PrimeurDe opa van Marcel Leeuwis begon in 1962 met het telen van appelen en peren op ongeveer twee hectare. Marcel nam het bedrijf in 1984 op 27 jarige leeftijd over. Inmiddels telt het fruitteeltbedrijf een areaal van 57 hectare, waarvan 38 hectare peren en 19 hectare appelen. Deze zomer heeft het bedrijf een nieuw koelcomplex geopend. Al het fruit kan nu in eigen beheer opgeslagen worden. Komend voorjaar staat er een nieuwe aanplant op de planning van 5 hectare Conference peren.In 2002 zijn de activiteiten uitgebreid met de komst van Lewis Flowers. “Nadat we een paar jaar verhageld zijn geweest, besloten we een nieuwe uitdaging aan te gaan om de kansen te spreiden”, vertelt Marcel. “Doordat we hier in Tuil een tuinbouwgebied hebben, maakte de keus voor het bouwen van een kas ook gemakkelijker.” Het bedrijf begon met de teelt van snijchrysanten in een nieuwe kas van drie hectare. Deze kas werd begin 2009 verkocht waarna Lewis Flowers start met de bouw van een nieuw modern kassencomplex van ruim 7,5 hectare.Bloemenveiling en Coöp
Lewis Flowers & Fruits zijn twee opzichzelfstaande bedrijven. Marcel houdt zich met beide bedrijven bezig. Zijn vrouw verzorgt de administratie. Ook zoon Yorick is werkzaam bij het familiebedrijf en zet zich in voor de bloemen, evenals neef William de Bruin, die net als Yorick mede-eigenaar is. Beide bedrijven tellen in totaal ruim 20 vaste medewerkers. “De werkzaamheden zijn behoorlijk gescheiden van elkaar. Alleen in drukke periodes willen we nog weleens personeel uitwisselen”, legt hij uit.

De snijchrysanten gaan elke dag naar de bloemenveiling alwaar het overgrote deel op de klok verkocht wordt voor de export. Zo’n vijf procent wordt afgezet in eigen beheer. “We leveren boeketten en mixboeketten aan Coöp. Deze worden dagelijks opgehaald voor levering aan Coöp supermarkten in Nederland.” Marcel laat weten dat de bloemenhandel goed loopt, mede dankzij de gedaalde productiekosten voor de teelt van de chrysanten.

Groot verschil tussen de teelt van hardfruit en bloemen is de oogstperiode. Waar in de hardfruiteelt het hele jaar wordt toegewerkt naar een oogstperiode vanaf half augustus tot begin oktober worden de bloemen jaarrond geoogst. Elke dag gaat er zo’n 1500 vierkante meter aan chrysanten weg en worden er weer nieuwe stekken aangeplant. Na 9 à 10 weken zijn de bloemen weer klaar om geoogst te worden.

Voor meer informatie
Lewis Flowers
Haarstraat 47
4176 BK Tuil
M: +31 (0)630162509
E: [email protected]
www.lewisflowers.nl