Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilig werken met vloeibare meststoffen

In de glastuinbouw wordt met verschillende gevaarlijke stoffen gewerkt. Denk hierbij aan vloeibare meststoffen, reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen (desinfectie) en dieselrook. Als u werkt met vloeibare meststoffen, wilt u dit natuurlijk op een veilige manier doen.

Albert van der Burg, preventieadviseur en veiligheidskundige bij Stigas, vindt dat de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen worden onderschat. “In de praktijk hoor ik regelmatig de opmerking: ‘Dat kan zo ook wel, alleen maar lastig zo’n veiligheidsbril.’ Er zijn gevallen genoeg bekend van medewerkers die een spetter vloeibare mest in hun oog kregen. Wie die dit meemaakt, vergeet in het vervolg de bril niet meer. Daarom is het goed om even stil te staan bij de risico’s en hoe u deze risico’s voorkomt.”

Risico’s
In onverdunde vorm kunnen deze vloeibare stoffen ernstig letsel veroorzaken, zoals chemische brandwonden, oogletsel en onherstelbare schade aan de luchtwegen. Wanneer twee verschillende stoffen bij elkaar worden gevoegd, kunnen zeer giftige gassen vrijkomen met als gevolg een gezondheidsrisico of spontane ontploffingen.

Hoe voorkomt u onveilige situaties?
Aandacht voor risico’s begint bij de inrichting van de meststoffenruimte. In de arbocatalogus wordt de inrichting en hoe te werken met vloeibare meststoffen werkwijze uitgebreid beschreven. Ook de Arbeidsinspectie ziet de werkwijzen zoals die in de Arbocatalogus staan omschreven als gezond en veilig.

Een korte samenvatting van wat er in de arbocatalogus staat:
  • Laat alleen deskundig personeel werkzaamheden met vloeibare meststoffen verrichten.
  • Zorg voor een juiste inrichting van de opslagruimte (zuren en basen gescheiden opslaan).
  • Zorg dat voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking goed worden gelezen en de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.
  • Maak een duidelijke werkinstructie en hang deze op.
  • Stel een noodprocedure op voor eventuele calamiteiten. Gebruik hiervoor de veiligheidsinformatiebladen van uw leverancier of vraag er om. Leveranciers zijn verplicht deze bladen bij aflevering bij te leveren.
  • Geef voorlichting en instructie over eigenschappen en gevaren van de gevaarlijke stoffen en bijbehorende veiligheidsmaatregelen.
  • Draag bij het klaarmaken persoonlijke beschermingsmiddelen: handschoenen (nitril), voorschoot en gelaatsbescherming (veiligheidsbril/gelaatsscherm).
  • Houd toezicht op het gebruik van verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen.
bron: Stigas

Publicatiedatum: