Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
herkomst onbekend

Bruinrot auberginekas niet afkomstig oppervlaktewater

Tholen - De Ralstonia-besmetting die afgelopen mei gevonden werd in een Westlandse auberginekas, is niet afkomstig uit het oppervlaktewater. Waar de bruinrot dan wel vandaan komt, is niet duidelijk. Dat blijkt uit het afsluitingsrapport van de NVWA, dat deze week gepubliceerd werd.

Het gaat om de bruinrotbesmetting die een Westlandse teler afgelopen mei in zijn auberginekas ontdekte. In de kas bleken 675 van de 3.980 planten besmet. 525 planten vertoonden ook verschijnselen. Alle planten en het steenwol uit de kas is vernietigd. De kas is gereinigd en gedesinfecteerd en in oktober is de grond nog gestoomd. Ook zijn er gewasbeschermingsmiddelen ingezet en is onderzoek gedaan naar de herkomst van de bacterie. Omdat Ralstonia zich makkelijk via het oppervlaktewater verspreid, werden monsters genomen. Daar is echter geen besmetting uitgekomen. Waar de besmetting dan wel vandaan komt, is onbekend.Verpspreiding
Ralstonia solanacearum wordt verspreid via grond, water, gereedschap en mensen. Verspreiding binnen het gewas kan dus heel snel plaatsvinden via bijvoorbeeld oogstmessen. Ook kan de bacterie zich makkelijk via water verspreiden. Vooral bij hoge kastemperaturen ontwikkelt deze bacterie zich zeer snel. Ralstonia staat vooral bekend als ziekteveroorzaker in aardappelen maar kan ook andere gewassen, zoals tomaat en veel sierteeltgewassen aantasten. De bacterie vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Rozen
Vorig jaar is een andere variant van Ralstonia ook opgedoken in verscheidene rozenkassen en de bacterie blijkt daar bijzonder hardnekkig. Ondanks ontsmetting en maatregelen is de bacterie bij twee van de dertien getroffen bedrijven dit jaar opnieuw opgedoken.
Publicatiedatum: