Na enkele jaren uitproberen is tuinbouwbedrijf Young Sun (Taiwan) tot een goed resultaat gekomen om hun pot- en perkplanten te beschermen. De coating wordt zowel op de zijkanten van de kas als op het kasdek aangebracht.“Voordat we coatings gebruikten, moesten we de airconditioning heel vaak inzetten”, vertelt Yang Teng-An, eigenaar van Young Sun in Puli, Midden-Taiwan. “Als we dat niet deden, liep de temperatuur te hoog op voor onze pot- en perkplanten, zoals anthuriums en begonia’s. Drie jaar geleden zijn we begonnen met coatings. We hebben verschillende soorten uitgeprobeerd, zoals ReduHeat en ReduFuse, maar zijn uiteindelijk bij ReduSol uitgekomen.”

Alle zijden gecoat
Zijn kas is 8000 m² en is zeven meter hoog. Zowel het kasdek als de gevels worden met de coating bedekt. Dat geeft het beste effect. Het vergde een tijd experimenteren welke manier van opbrengen in het natte tropische klimaat van Taiwan het beste resultaat geeft. “We zijn nu uitgekomen bij twee keer per jaar opbrengen voor de zijkanten van de kas en drie à vier keer voor het kasdek. Tussendoor wassen we het niet af. Door de regens wordt de coating in de loop van het seizoen dunner”, vertelt Yang.

Lagere kastemperatuur
De kastemperatuur is door ReduSol met minstens 2ºC gedaald, waardoor hij minder hoeft te koelen. Dat zorgt voor een flinke elektriciteitsbesparing. Yang heeft zijn ventilatiestrategie en de instellingen van de klimaatcomputer niet veranderd. De teler is zeer te spreken over het effect van de coating. “De planten groeien duidelijk beter, omdat ze minder stress ondervinden. Daarnaast is het ook prettiger om in de kas te werken. Nu we de goede manier van opbrengen hebben uitgedokterd, gaan we op deze manier door. Ik heb ReduSol ook al aan een collega aangeraden.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com