Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tammo Hoeksema, Ornamental Growers Group

Nieuw bedrijf wil bloemen- en plantenhandel Mexico een boost geven

De Mexicaanse sierteeltsector is booming, maar het mist aan infrastructuur en organisatie. Om deze reden hebben een aantal kwekers de koppen bij elkaar gestoken. Zij willen de afzet gezamenlijk gaan regelen en hopen op die manier nieuwe paden te banen en markten te openen. Dat gegeven is op zich natuurlijk nieuwswaardig genoeg, maar vanuit ons perspectief is ook het Nederlandse tintje aan het geheel bijzonder. Het nieuwe bedrijf, dat met enkele weken ook daadwerkelijk in bedrijf moet zijn en dat de Ornamental Growers Group (OGG) gaat heten, is een Nederlands-Mexicaanse onderneming zijn. In Mexico zelf zullen de twee kwekers Abelardo Gómez Quiroga van anthuriumkwekerij Balashté en de Nederlander orchideeënkweker Tammo Hoeksema van kwekerij Xochipilli aan het roer staan. Vanuit Nederland zullen Sander van der Veen en Paul Hoeksema een en ander aansturen. "Een eerste stap naar een model, dat in Nederland min of meer de standaard is", aldus Hoeksema.


De mannen achter OGG. Vlnr: Paul Hoeksema, Abelardo Gómez Quiroga, Tammo Hoeksema en Sander van der Veen.

Archaïsch
In Mexico geschiedt de afzet vaak nog volgens de old school methode, waarbij bloemen en planten nog op de tuin zelf verkocht worden. Dat gebeurt omdat georganiseerde distributiekabelen er vaak simpelweg niet zijn. "Dit heeft altijd zo gewerkt, maar steeds vaker leidt dit bij kwekers tot frustraties. Er gaat veel tijd en energie verloren aan het onderhandelen met de kopers, terwijl zij die tijd liever zouden investeren in het eigen product of bedrijf."Brug tussen kweker en handel

OGG wil een brug vormen tussen de kwekers en de retail. "Zoals dat in Nederland en in heel veel andere landen meestal gebeurt, waar kopers meestal helemaal niet meer op de kwekerij komen", weet Hoeksema. In Mexico is deze manier van het organiseren van de handel nieuw, hoewel er wel een aantal vergelijkbare initiatieven bestaan. Twee voorbeelden zijn Chiapas Flower en Flores de Chiltepec, die volgens Tammo tot grote tevredenheid van de kwekers werken.

In beginsel zal OGG zich focussen op het kopen en verkopen van phalaenopsis en anthurium. Dit ligt voor de hand, gezien het feit dat Hoeksema het eerste en Gomez het tweede kweekt. "Wij gaan de producten van verschillende kwekers opkopen en het vervoer naar enkele flower-hubs in Midden- en Noord-Mexico faciliteren. Op het gebied van phalaenopsis en anthurium zijn wij bovendien, door onze eigen achtergrond, goed bekend met het product."

Beide heren zullen ook de afzet van het eigen product in het initiatief van OGG meenemen. Hoeksema is eigenaar van een kas in de Chiapas regio en kweekt daar gerbera's, lelies, tulpen, kerststerren en phalaenopsis (klik hier voor meer informatie over zijn bedrijf). Die laatste kweekt hij op een areaal van 0,25 ha. Gomez kweekt anthuriums in een 0,5 ha grote kas in Ocosingo. Beide heren geven aan van plan te zijn de productie in de komende jaren op te schroeven. "Afgelopen jaar, het eerste jaar dat wij begonnen met de productie van phalaenopsis, produceerden wij 20.000 planten. Volgend jaar zijn dat er 50.000, het jaar daarna 100.000." De plannen van Gomez op het gebied van de anthurium zijn praktisch identiek: van 28.000 planten dit jaar naar 50.000 volgend jaar, en, naar hij hoopt, naar de 100.000 in 2018.Groeiende populariteit phalaenopsis
De populariteit van anthuriums is de afgelopen jaren stabiel geweest, met dit jaar een lichte groei. De phalaenopsis markt daarentegen is booming. In Mexico worden jaarlijks zo'n 600- tot 700.000 anthurium planten gekweekt. Phalaenopsis zit dit jaar op 1,2 miljoen, maar zal in 2020 naar verwachting gestegen zijn tot 4 miljoen. Ook hebben de Mexicaans kwekers de kneepjes van het vak steeds beter in de vingers en zetten zij steeds meer in op toegevoegde waarde. Hoeksema zelf geeft aan steeds meer verpakkingsmaterialen, potten, labels en andere toeters en bellen te importeren uit Nederland.
In de startblokken
Met een paar weken moet het bedrijf daadwerkelijk van start gaan. "Het is vooral nog een kwestie van de nodige papieren op het gebied van import en wat fiscale rompslomp. Contacten met de grootste anthuriumkwekers in het land zijn gelegd als ook met een aantal phalaenopsis kwekers. En nogmaals: we willen ons niet tot deze twee producten beperken. In de toekomst hopen wij iets te kunnen betekenen voor iedere plant of bloem."

Voor meer informatie:
Ornamental Growers Group
Tammo Hoeksema
E: [email protected]

Abelardo Gómez Quiroga
E: [email protected]
www.ogg-mx.com